Одложено поновно исељење породице Познатов

Градски станови недоступни социјално угроженим породицама

Исељење породице Познатов које је требало да се спроведе данас, 4. априла, у 12 сати, одложено је, сазнали смо у Секретаријату за урбанизам, стамбено-комуналне послове и саобраћај Градске управе Града Панчева, које издаје решење о исељењу. Како нам је речено, исељење је померено за месец дана, после празника, а разлог одлагањa нам није саопштен.

Испред зграде у којој живи породица Познатов данас су се, као и претходног пута окупили чланови организације Кров над главом, суграђани и суграђанке.

Прво заказано исељење Данијеле Познатов- Мерча са двоје малолетне деце, било је заказано за 1. март, али се на локацији у Кикиндској, где живе, тада као ни данас, нико није појавио.

Чланови организације Кров над главом су тада отишли у Градску управу града Панчева како би разоварали са надлежнима, али су добили одговор не постоји никакав основ да се исељење Данијеле Познатов и њене деце обустави.

Слично образложење добили смо и од Сузане Јовановић, градске већнице за рад, запошљавање и социјална питања Градске управе града Панчева. Она је истакла да се градски станови додељују искључиво преко конкурса.

„Закон о становању је ставио ван снаге Закон о социјалном становању и претходни Закон о становању. Не постоји више могућност једног давања, што се некад звало, и радило, а то је одлука о додела стана у хитним случајевима, које је доносила локална самоуправа“, објашњава наша саговорница.

На питање шта би град предузео да је данас исељење извршено, и да је самохрана мајка остала на улици са децом, Сузана Јовановић одговара:

„Питала бих очеве шта кажу на то и колико размишаљају о обезбеђивање услова за живот своје деце. Та иста дама је обила стан, и уселила се, пропустила неколико конкурса. Има јако пуно породица које имају велике проблеме и нерешено стамбено питање. То је свакако једно од виталних питања, али од мене никада неће бити порука да се обије било чија имовина“.

Данијела живи од социјалне помоћи и дечјег додатка, нема стално запослење.

Сузана Јовановић каже да су градски станови у принципу неодоступни за кориснике социјалне помоћи јер је један од услова приликом конкурисања да су примања породице дупло већа од трошкова за стан. Такође, прописано је и колико квадрата припада свакој особи, што значи да вишечлане породице треба да живе у великим становима, које свакако не могу да плаћају.

„Увек остаје један број породица које не могу да буду збринуте, докле год не будемо могли финансијски – и град и држава- да обезбедимо средства за социјално угоржене категорије грађана и грађанки“, закључила је Сузана Јовановић и додала да је у овом тренутку процена да око 3.000 породица има нерешено стамбено питање.

Према њеним речима у најави је национални програм за обезбеђивање крова над главом у којем ће приоритет имати осетљиве групе становништва.

У Панчеву, град у свом власништву има 394 стана за социјално становање, и само шест је тренутно без станара, пише РТС.

Последњи конкурс за закуп станова у јавној својини Градске стамбене агенције, која руководи градским становима, је поништен јер је конкурс био сачињен у складу са законом који је у међувремено престао да важи.

 

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Ogorceni koji pamti
2 године пре

po komentaru vecite,mada nije mi jasno po kojim kriterijumima S.Jovanovic socijalno ugrozenima je jedini izlaz da smestaj nadju u novom zatvoru.Zatvoru koji ima konfor daleko veci nego sto grad nudi ovim ljudima.Gospodo na vlasti bahatite se,trosite,nije vase ali jednog dana cete poloziti racun.

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress