Градска власт најављује потпуно укидање листе чекања у вртићима

На данашњој седници Скупштине града Панчева, усвојен је други ребаланс буџета. Градоначелник града Панчева Александар Стевановић, образложио је да је приликом ребаланса вођено рачуна о томе да се остварени приход у 2021. години, који износи близу 236 милиона динара равномерно распореди и на комунални сектор и на образовање и културу, како би услуга у сваком сегменту била што боља и квалитетнија, као и да се наставе инвестиције.

Капитални пројекат, како је нагласио јесте набавка вртића, и спроводиће се у три буџетске године, до потпуног решавања листе чекања на упис деце у предшколску установу. Планирана су средства у укупном износу од 110 милиона динара. Град ће купити нови објекат у Улици Цара Лазара, и за то је опредељено 55 милиона динара, што ће допринети, како је рекао Стевановић, да се преполови листа чекања и у великој мери помоћи родитељима неуписане деце, јер ће се сместити још 180 деце и тиме омогућити родитељима да на адекватан начин збрину своју децу.

Град је, како је рекао, издвојио средства за адаптацију и проширење још објеката за ову намену, при школи у Долову где ће се добити још 50 места, а адаптацијом вртића „Љиљан“ још 40 места. За израду пројектно-техничке документације за адапатацију дела школе за ове потребе у Банатском Новом Селу биће издвојено 700.000 динара.

Како је наш портал писао, прошле године на листи чекања ПУ Дечја радост било је 400 малишана.

Ребалансом буџета, ЈКП Младост ће добити додатних 20 милиона за покриће трошкова пословања односно за зараде и накнаде запослених, једну рату пореза на имовину и трошкове електричне енергије гаса и друге комуналне трошкове, док ће град пребацити овом јавном предузећу још 2,2 милиона за редовно одржавање фудбалских терена на СРЦ Младост. За израду техничке документације и извођење радова на реконструкцији и доградњи спортске инфраструктуре на СРЦ „Младост“ издвојено је 42,5 милиона динара.

Такође, заа пројекат „Узми рачун и победи“ у сарадњи са Министарством државне управе и локалне самоуправе за уређење дечијег игралишта у СРЦ „Младост“ планирана су средства у износу од 3.567.772 динара (од тога Министарство финансира 2.351.472 динара а Град учествује са 1.216.300 динара). Град је определио и додатних 10 милиона динара за уређење још неколико игралишта за децу.

За наставак изградње инфраструктуре у Северној индустријској зони планирано је учешће Града 19.753.974 динара, док ће Министарство привреде финансирати 50 одсто без вредности ПДВ-а, за изградњу пешачко-бициклистичке стазе.

У циљу унапређења безбедности саобраћаја планирано је 6,800 милиона динара за техничко опремање и семафоризацију, док је за управљање и одржавање саобраћање инфраструктуре планирано додатних 35,9 милиона динара.

За изградњу водоводне мреже у насељу Кудељарски насип – 3. фаза планирана су средства у износу од 15,5 милиона динара. За рехабилитацију некатегорисаних путева у КО БНС, Долово и Јабука планирана су средства у износу од 19,9 милиона, која су обезбеђена из трансфера АП Војводина.

Републички комесаријат за избеглице и миграције обезбедио је средства за куповину сеоских кућа у износу од 14,5 милиона, а за куповину грађевинког материјала 4,5 милиона динара. Град је конкурисано на позив Министарства рударства и енергенике за пројекат енергетске ефикасности. Заједничко финансирање је 4 милиона динара. Планирана су средства за реализацију ИПА пројекта „Степпинг стоне“ – Подршка ЕУ социјалном становању и активној инклузији, учешће Града 1,8 милиона динара.

Буџет Града по ребалансу 2 износи 6.632.664.556 динара.

Опредељено је и 4 милиона динара за потребе адаптације објекта у јавној својини града на углу улица Штросмајерова и Димитрија Туцовића, где ће Галерија савремене уметности коначно добити свој простор.

Поред Предлога Одлуке о изменама одлуке о буџету града Панчева за 2021. годину, одборници су разматрали и Предлог одлуке о измени Плана детаљне регулације за подручје Северне индустријско-пословно-производне зоне у Панчеву, Предлог одлуке о изменама и допунама Плана генералне регулације Целина 2 – Стрелиште са Хиподромом и Војловица са Тополом и Предлог одлуке о доношењу Плана детаљне регулације за изградњу складишта за привремено одлагање опасног отпада на делу катастарске парцеле број 3576. Одборници су се изјашњавали и о Предлогу Одлуке о пословном, магацинском простору и зиданим гаражама града Панчева, Предлогу одлуке о изменама Одлуке о пијацама, Предлогу одлуке о изменама Одлуке о социјалној заштити грађана града Панчева, као и Предлогу одлуке о образовању Комисије за планове. На дневном реду био је и Извештај о стању животне средине на територији града Панчева за 2020. годину и измена планова и програма комуналних предузећа на територији Панчева с насељеним местима. Усвојен је Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета града Панчева за 2020. годину и Предлог Одлуке о усвајању почетног ликвидационог извештаја „Апотеке Панчево“.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: