Трибина Грађанске акције и Новог оптимизма

Грађанима ускраћена људска права

Саша Јанковић по први пут пред Панчевцима и Панчевкама

„Надри држава“ и „окупација“, неки су од термина којима су ученици трибине под називом „Права грађана у Србији – на папиру и у стварности“, у организацији невладине организације „Грађанска акција Панчево” и покрета „Нови оптимизам” из Београда, објаснили садашње стање у држави. Ученици скупа – Саша Јанковић, заштитник грађана Србије, Надежда Миленковић, колумнистикиња и креативни директор у маркетингу и Теофил Панчић, новинар и писац – одржаног у четвртак 12. јануара, у клубу „Купе” разговарали су са Панчевцима и Панчевкама о актуелној политичкој ситуацији у Србији, као и о угрожености људских права.

„Грађанска права су код нас остала необјашњена грађанима, као нешто што нас се не тиче.  Она су нам ускраћена од када се пробудимо па до одласка у кревет. Право на рад, право на правичну надокнаду, право на чисту животну средину, па и право на благовремено и истинито информисање је угрожено“, оценила је Надежда Миленковић.

Актуелну медијску ситуацију и однос власти према новинарима сликовито је објаснио Теофил Панчић.

„Ми живимо у ненормалним и окупацијским околностима. Медији су само део тог окупацијског оркестра. У медијском смислу смо се вратили на ране деведесете, једино што тад нисмо имали интернет. Владар ове земље разговара са замишљеним и стварним политичким противницима, са новинарима, са опозицијом, са својим сарадницима као улични хулиган. Каква је то цивилизација, како се зове тај поредак која је то врста културе цивилизације када је комуникација на том нивоу?“, упитао је Панчић.

На веома посећеној трибини, у живој атмосфери, разговарало се о пресуди НИН-у, Савамали, хапшењу двојице припадника МУП-а, а у једном тренутку Саша Јанковић је упитан и када ће да одговара за убиство. Наиме, пред почетак трибине на стамбеној згради преко пута „Купеа” окачен је плакат транспарент на којем је писало „Јанковићу када ћеш да одговараш за убиство?“.

Саша Јанковић је оценио да на то озбиљно и тешко питање одговор треба да дају судије и тужиоци који су пре више од 20 година радили свој посао.

„Ако немате правосуђе које ће вас да изведе на суд за убиство, онда немате државу. Јел ово паралелна реалност, јел неко мисли да заиста може толико да потцењује наш разум и да објасни да власт која хапси полицјаце преко ноћи, не може Сашу Јанковића да стрпа у затвор?“, упитао је заштитник грађана.

Саша Јанковић је оценио да су данас у држави најугроженији обични грађани који треба буду активни у остваривању својих права. Додао је да је до сада из Панчева стигло око 600 притужби и да се Панчевци и Панчевке највише жале на ћутање управе. Необично је, навео је омбдусман, да жалби на загађену животну средину није било.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: