„Промист" у бившој фабрици стакла чувао ђубриво са високим садржајем азота без дозволе

Грађани и грађанке исказали незадовољство: не желимо складиште опасног ђубрива у Панчеву!

Град отворио могућност подношења кривичне пријаве против руководства новосадске компаније

Новосадска компанија „Промист“ која је прошле године купила некадашњу Индустрију стакла Панчево, без дозволе складишти од краја августа прошле године ђубриво на бази амонијум нитрата, који је потенцијално запаљиво и опасано по здравље људи. Од тада до краја марта кроз складиште које се налази у Улици Првомајска 10, на само два километра од центра града, према изјави Горана Којића, из менаџмента Промиса, прошло је око 5,5 хиљада тона амонијум нитрата. Он тврди да тренутно таквог ђубрива нема на тој локацији, јер је крајем марта по налогу Републичке инспекције сво потенцијално опасно ђубриво (чист амонијум нитрат) измештено из складишта.

„Промист“ је у постпуку добијања дозволе за складиште од 10.000 тона амонијум нитрата, а на данашњој јавној распави о извештају о безбедности за складиште, обелодањено је да то предузеће користи складиште већ годину и по дана иако за то нема дозволу Града, те да се тренутно на тој локацији налази 36.000 тона ђубрива на бази амонијум нитрата, са садржајем азота између 27 и 33 одсто.

Елаборат садржи опис могућих акцидената у складишту амонијум нитрата (АН). Како је истакнуто, он није самозапаљив, али у контакту са горивом, дрветом, папиром, може избити пожар. У документу је објашњено који све узроци могу довести до хемијског удеса у складишту, као и процену ризика по здравље људи.

Према процени Секретаријата за заштиту животне средине, трећина Града Панчева је угрожена, заједно са домино ефектом према Јужној зони, што може да изазове и прекогранични проблем.

Зденка Миљковић, градска секретарка за заштиту животне средине Градске управе града Панчева, рекла је и да извештај није смео да дође у процедуру, јер компаније није прибавила употребну дозволу, процену утицаја пројекта на животну средину града Панчева, и друге дозволе надлежних органа, те да је Секретаријат дао негативно мишљење на извештај. Она је додала да се извештај ради три месеца пре почетка рада, а да „Промист“ у Стаклари складишти ђубриво већ годину и по дана.

На питање видно узнемирених и љутих грађана и грађанки ко је одговоран за то што предузећу било омогућено толики временски период, Зденка Миљковић је одговорила да је Секретаријат реаговао чим је стигла пријава грађана преко Центра за обавештавање да се осети непријатан мирис из правца старе фабрике стакла. Пре тога, напоменула је она, до Секретаријата и до инспекције није стигла слична пријава. Одмах по обавештењу инспекција је добила налог за ванредни инспекцијски надзор 26. априла, и сачинила обиман извештај.

На основу прикупљене документације има основа за поступање различитих органа, изјавила је Зденка Миљковић и рекла да град има могућност да поднесе кривичну пријаву против одговорних из компаније Промист, те да ће се о томе одлучивати чим се сагледају све чињенице.

Сања Стаменковић, из Министарства животне средине, која је присуствовала данашњој јавној расправи рекла је да су запослени у том Министарству свесни да претходна питања нису решена, те да ће њихове службе изаћи на терен како би провериле веродостојност података и стање ствари, на шта су окупљени грађани и грађанке негодовали.

Став града – Секретаријата и градоначелника је да немамо ни вољу, ни жељу, нити сматрамо да то складиште треба да буде ту.  Сада је одлука на Министарству, а ми ћемо пратити оснивање комисије и тражићемо да неко из града буде члан комисије, децидна је Зденка Миљковић.

На питање да ли градска инспекција може да забрани рад комапанији, она је одговорила да је то надлежност републичких органа.

Горан Којић, из Промиста“ потврдио је да компанија није доставила неопходну документацију, и рекао да ће „у догледном периоду доћи на своје место“, те да они желе да уђу у редовне процедуре.  Он је објаснио да су они регистровали складиште за складиштење минералних ђубрива у Министарству пољопривреде, али нису знали какви ће их проблеми чекати због неадкеватних објеката. Дозволу су добили 2015. године.

„Да смо знали да су просторије у тако лошем стању, да прокишњава и има подземних вода, не бисмо сигурно складиштили ђубриво“, рекао је Којић.

Иначе, компанија Промист“ постоји 16 година, увози и продаје вештачко ђубриво из Русије, а последњих година је стратешки партнер ХИП Азотаре, од које откупљује 90 одсто од комплетне производње. Прошле године, како је рекао Којић, та фабрика је функционисала захваљујући Промисту“.

Још један од великих проблема у вези са тим складиштем обелоданио је мр Вељко Самарџија, из Градске управе Панчево, који је рекао да Правилник о техничким норимативима, члан 4, превиђа да се ђубриво складишти „у просторијама које морају бити чисте“, док Промист“ складишти ђубриво на отвореном. Додао је и да се није поштовао Закон о заштити животне средине, те да се у елаборату користила техничка документација, план заштите од пожара Стакларе из 1974. године!

Велики број грађана и грађанки изразио је своје мишљење и незадовљство овим скандалом у којем су учествовали републичка и градска власт, и упутили захтев да се складиште под хитно испразни, те да се поднесу кривичне пријаве против одговорних.

Иначе, како је Зденка Миљковић обавестила присутне у малој сали Градске управе, где се одржавала јавна расправа, Скупштина општине Панчево је 2001. године донела одлуку која је још увек на снази, да у Панчеву није дозвољено ширење производних и складиштених капацитета хемијске индустрије на територији града.

Како смо сазнали за сутра је најављен састанак представника градске власти, на којем ће се разговарати о наредним корацима у вези са складиштењем опасног отпада у бившој фабрици стакла.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: