Девет сати расправе о два битна стратешка плана

Грађани и грађанке Града Панчева у одбрани свог града

Затворена седница Комисије за планове биће одржана у четвртак, 13. августа

Нови урбанистички планови градских власти, нису се свидели великом броју Панчевки и Панчеваца, те су се они овог пута брзо организовали и одлучили да одбране свој град и своје насеље од лоших идеја. У питању су два плана –  Нацрт Плана детаљне регулације за изградњу складишта за привремено одлагање опасног отпада у оквиру комплекса НИС „Рафинерија нафте Панчево“ са Извештајем о Стратешкој процени утицаја на животну средину и Измене и допуне Плана детаљне регулације насеља „Тесла“ Панчево. Јавна расправа поводом ових планова одржана је у петак, 7. августа, и поред тога што је заказана током летњих одмора, епидемије и у радно време (13 сати), окупила је велики број суграђана и суграђанки, па су неки од њих остали и испред зграде Градске управе јер је због епидемиолошких мера број људи у великој сали био ограничен.

Стигао је велики број примедби, због чега је седница Комисије за планове трајала читавих девет сати. Већина примедби је одбачена, а коначну одлуку донеће деветочлана Комисија на затвореној седници, која ће како каже за наш портал Јасмина Вујовић, председница Комисије, бити одржана, у четвртак, 13. августа. Уколико буду уврштене суштинске промене, план се враћа у ЈП „Урбанизам“ на дораду, а јавни увид ће у том случају трајати 15 дана.

Где Теслаши виде проблем?

Примедбе становника Тесле на измене плана детаљне регулације тог насеља, којих према њиховим проценама има око 2.500, су бројне. Пре свега замера се што новим планом неће бити решен ниједан од кључних  проблема који тренутно постоји у насељу у које није улагано деценијама, већ ће се изградњом четири зграде, затим изградњом саобраћајнице и паркинга на рачун зелених површина, те сечом платана, како је планирано, проблеми у насељу додатно увећати.

Оно за чим Тесла вапи и што би њеним становиницима било добродошло нису зграде, саобраћајница, и паркинг изграђен на рачун зелених површина, већ вртићи, инфраструктура, дечја игралишта и терени, подземне гараже, бициклистичке стазе.

Биљана Керић, из Иницијативе за одбрану Тесле каже и да је насеље препознато у Генералном урбанистичком плану као насеље од посебне вредности које треба да се сачува у изворном облику.

Да је Теслашима стало до свог насеља, говори и податак да од 9.000 становника, чак 2.500 је дало примедбу на план. Чланови Иницијативе оцењују седницу као, како саопштавају, трговину на пијаци, јер је „директор ЈП ‘Урбанизам’ Славе Бојаџиевски час причао како ће да уклоне једну зграду, да би после рекао да ће вероватно и две, па час како одустају од плана за да уклањају платане, да би после пола сата рекао да никада нису ни хтели да их секу“, а остало је нејасно и како ће паркинг бити решен.

Претпостављају да ће се бити предложена делимична измена плана, али да се не зна шта ће она подразумевати.

„На основу циркуса који смо видели у петак, где су извртани закони и сви аргументи који су на нашој страни, претпоставка је да неће уважити ни 10 одсто наших захтева, јер им је профит битнији од нашег здравља. Тако да немамо избора, настављамо даље са борбом јер је ово битка за наш дом, наш ваздух и зелени рај у коме живимо“, поручују из Иницијативе за одбрану Тесле.

Славе Бојаџијевски, директор ЈП „Урбанизам“ је на јавној расправи рекао да ће изаћи грађанима и грађанкама у сусрет и да ће 90 одсто њихових захтева бити усвојено.

„Додатно ћемо појачати текст који штити платане, зато што апсолутно ничија намера није била да се они секу нити измештају. Пробијање улице ће бити укинуто иако је била планирана, и у том смислу предложићемо Комисији два решења укидања. Такође, видећемо да укинемо једну, а највероватније и две зграде. Пошто мењамо битне параметре плана, овај план ће поново ићи на јавну расправу“, најавио је Бојаџиевски. 

Примедбе и на изградњу складишта за одлагање опасног отпада

Грађани и грађанке града Панњчва проблеме виде и у Нацрту Плана детаљне регулације за изградњу складишта за привремено одлагање опасног отпада у Рафинерији нафте Панчево. Најпре, како кажу у документу се не наводи која ће врста и количина отпада ту бити третирана и на који начин, а отворено је и питање организације саобраћаја до складишта. Сања Марковић из удружења „Зелени мост” напомиње да је врло проблематично и то што је део плана везан за заштиту животне средине поверен социологу. Урбанисти су оценили да складиште неће имати штетан утицај на животну средину, што наша саговорница демантује.

„Близу складишта се налази река Надела, која прикупља све површинске воде и улива се у Дунав. Ако се деси било какав акцидент све улази у воду. Осим Наделе и Беле стене нису поменули ниједан други водени ток који је у близини – Ивановачу аду, парк природе Поњавица, а сви ови водени токови се снадбевају из подземних вода. Документ је урађен незаинтересовано и непрофесионално, што доказује то да су користили податке и резултате мерења квалитета животне средине из ранијих година, 2016, чак и из 2012. године, а да нису од Рафинерије тражили податке мониторинга заштите животне средине“, каже Сања Марковић.

Додаје да су се представници градске власти током седнице понашали ноншалантно, да нису одговарали на питања и да нису усвојили ни једну примедбу. Она каже да ће се уколико не буду прихваћене њихове примедбе, након затворене седнице Комисије, жалити на одлуку тог органа.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: