Приспитивање након незапамћене трагедије

Градите са децом блискост и поверење

У овим данима грозничаво трагамо за најделотворнијим саветом – како превладати преплављујућа осећања туге, страха, па и љутње? Не постоје универзална, за све подједнако ефикасна решења. Тугујемо и страхујемо свако на свој начин, јер смо различити.

Трагедија којом смо погођени, наметнула је обавезу свима нама да ставимо прст на чело и да се запитамо где смо се то запутили и шта нам је у ствари важно у животу.

Неопходно да преиспитамо сопствени систем вредности који у складу са цивилизацијском ужурбаношћу прослеђујемо деци.

Од чега их штитимо, чему их учимо? Какве примере и идоле фаворизујемо? Ко и какви су хероји данашњег друштва? Како да их научимо да постану део света који их окружује?

До које мере да се прилагођавају да личе на друге, а када да у том свету инсистирају на својим сопственим правилима игре? Како да их научимо емпатији, саосећању? Да науче да се носе са осујећењима, те да постоји простор и за жеље и потребе других? Ако не умем да се наметнем и будем довољно респектован, да ли морам да уништим (себе или друге)?“

У овим данима грозничаво трагамо за најделотворнијим саветом – како превладати преплављујућа осећања туге, страха, па и љутње? Не постоје универзална, за све подједнако ефикасна решења. Тугујемо и страхујемо свако на свој начин, јер смо различити.

Ипак, као и увек битно је да као родитељи будемо уз своју децу. Да имамо стрпљења, да им дозволимо да нас питају и да ни једно питање не сматрамо погрешним. Да не минимизирамо њихова осећања (збуњеност, несигурност) и не плашимо се да покажемо сопствена.

Да станемо и дамо времена. Да не пожурујемо. Да нас не плаши то што ће да потраје. Овако снажна осећања не могу да прођу ни брзо, ни безболно. Не постоје универзалне, лековите речи које могу да их пребришу. Не постоји магични, свезнајући савет стручњака.

Од примарне важности је блискост. Ако је однос поверења са дететом изграђен, то ће олакшати процес опоравка и враћања у зону сигурности. Ако до сада није, ово је прави тренутак за ревизију.

И на крају важно је да море тешких информација у извештавању о догађају родитељи (колико год могу) сведу на разумну меру и заштите децу од оних који слузе сензационализму и продубљују већ постојећи немир.

Ауторка је клиничка психолошкиња и специјалисткиња медицинске психологије, дугогодишња психолошкиња у Дому здравља Панчево, сада у пензији.

 

Ана Бисак

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: