У циљу смањења броја судских процеса

Град повећава висину накнаде штете због уједа напуштених паса и мачака

Градско веће града Панчева сагласило се са предлогом Одлуке о измени Одлуке о поступку и начину решавање захтева грађана за накнаду штете услед уједа напуштених паса и мачака, која ће бити пред одборницима на седници Скуштине града заказаној за петак, 29. октобар. Изменом Одлуке је предвиђена промена висине максималне одштете од 80.000 динара, уместо износа од 50.000 динара, колико је прописано важећом Одлуком.

У образложењу одлуке пише да се овакве измене доноси у циљу смањења судских процеса, који се воде против града Панчева и ЈКП „Хигијена“ Панчево, због накнаде штете услед уједа напуштених паса или мачака.

Комисија за утврђивање основаности и висине накнаде, на основу извештаја лекара специјалиста имајући у виду тежину телесне повреде, опште здравствено стање и године старости утврђује износ накнаде. Након доношења одлуке, иста се прослеђује Градском правобранилаштвтву ради израде предлога вансудског поравнања. Комисија је утврдила је да су све учесталији захтеви за покретање судског поступка подношењем тужбе, те да све мањи број оштећених пристаје да спор реши вансудским поравнањем.

У документима „ЈКП Хигијена“ може се прочитати да су до 30. новембра 2020. године трошкови изгубљених судских спорова за ову намену износили нешто више од 18 милиона динара, а пројектовано је да ће до краја године бити готово 20 милиона. Наводи се и да то предузеће нема расположиве изворе прихода којим би финансирало поменуте расходе.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: