Међународни дан борбе против насиља над женама

Град Панчево у кампањи „16 дана активизма против насиља над женама“ – Народни музеј осветљен наранџастом бојом

У нашем граду пре четири дана убијена млада жена

Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се данас, 25. новембра, уз подсећање да је потребно заједничко деловање како би жене и девојчице у целом свету могле да живе без узнемиравања и сваког другог облика насиља.

Од почетка године у породичном насиљу страдало је 26 жена, a пре само четири дана у Панчеву невенчани супруг тридесетогодишње Б. М. убио је младу жену ножем, и то на њен рођендан. Још један шамар друштву и систему и потврда да је насиље у нашем друштву и те како присутно.

„Насиље је улавном невидљиво, све док се не деси нажалост трагичан исход какав се десио у нашем граду. О томе треба да говоримо стално, да подижемо свест људи да се насиље дешава и то најчешће у партнерским односима. Жене трпе насиље из разних разлога – не могу да га препознају, не знају коме да се обрате, друштво често дискриминише жене које су жртве насиља,  а и даље постоје друштвени стереотипи који не помажу жени већ више охрабрују насилника да настави да истрајава у насиљу“, каже Милица Тодоровић, председница Савета за родну равноправност Скупштине града Панчева.

Наш град се данас придружио међународној кампањи и један објекат у граду – Народни музеј у наредних шеснаест дана, колико траје кампања против насиља над женама, биће осветљен наранџастом бојом, која је симбол Међународног дана борбе против насиља над женама.

Немања Ротар, градски већник за културу оценио је да је Панчево цивилизована и културна средина, која зна да препозна и одговори на овај међународни позив. Он је додао да локална самоуправа ради на решавању проблема насиља и подржава активизам суграђаники које се боре за афирмацију положаја жена у друштву.

Милица Тодоровић каже да је наранџаста боја симбол светле будућности, која ће послати проуку да жене и девојчице морају да изађу из ропства, што насиље и јесте.

Она се осврнула и на недавно убиство које се десило у Панчеву и оценила да је таквом трагичном исходу највероватније претходио неки вид насиља, који можда жртва није препознала, а ни насилник можда није био свестан да га врши.

„Управо је ту улога институција да указују на то шта је насиље и да раде на превенцији. Систем постоји, закони постоје, али на свима нама је да учествујемо у овој великој борби. Савет за родну равноправност и Женска одборничка мрежа у нашем граду дуги низ година на овој теми, указујемо на овај вид дискриминације, али очигледно је то недовољно и у наредном периоду морамо да наставимо тиме да се бавимо. Да подигнемо свест о томе шта је насиље и да га не треба трпети, као и да свако од нас мора га пријави“, закључила је наша сагворница.

У Панчеву постоји протокол о сарадњи свих надлежних локалних инситуција који поступају у случајевима насиља, и према речима председнице Савета за родну равноправност, он се поштује, али свакако сарадња између њих, према њеним речима, могла би бити још боља.

Милица Тодоровић је напоменула и да је Град Панчево био трећи град у Србији по броју случајева породичног насиља, због чега је пре пет година и отворена Сигурна кућа, као СОС телефон – 0800 100 113.

У оквиру 16 дана активизма, у нашем граду биће организовано неколико акција. У основним школама биће спроведена едукација међу ђацима о превенцији насиља, а 9. децембра, у Градској библиотеци биће отворена јединствена Женска библиотека, у којој ће се наћи преко 100 публикација о родној равноправности, људским правима, магргинализованим групама. Током децембра планирана је и подела пропагандног материјала о насиљу великом броју грађанки и грађана у сарадњи са неким од јавно- комуналних предузећа.

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић оценила је да је доношењем новог Закона о спречавању насиља у породици постигнут значајан напредак у ефикасном одговору државе на појаву насиља и истакла значај квалитетне сарадње надлежних државних органа у сузбијању насиља.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић рекао је да је од почетка почетка Закона о спречавању насиља у породици почетком јуна па до 15. новембра, полиција изрекла 10.504 хитне мере забране контакта и приласка жртви насиља, односно удаљавања насилника из стана.

Одлуком УН из 1999. године, Међународни дан борбе против насиља над женама обележава се 25. новембра, у знак сећања на дан када је диктатор Доминиканске републике Рафаел Трухиљо наредио убиства сестара Мирабал, политичких активисткиња у тој земљи.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: