Литија и резање славског колача

Град Панчево по први пут обележио славу – Велику Госпојину

Град Панчево jе ове године по први пут обележиo славу града, празник Успења Пресвете Богородице, у народу познатијем као Велика Госпојина, у среду, 28. августа 2019. године.

Света Литургија одржана је у Храму Успења Пресвете Богородице, којој су присуствовали представници Градске управе града Панчева, док је у 11 часова уследила литија око Успенске цркве а затим централним градским улицама до зграде Градске управе. Литија на чијем челу су били припадници војске, полиције, градске власти и грађанства кретала се улицама Браће Јовановић, Kарађорђевом, Војводе Радомира Путника, затим кроз Сокаче до зграде Градске управе.

У холу Градске управе по први пут је организовано резање славског колача, а домаћин и први кум градске славе био је градоначелник Саша Павлов, који се присутнима обратио следећим речима:

„Велика ми је част и задовољство да смо се данас окупили да прославимо заједно градску славу – Успење Пресвете Богородице и да на тај начин, одајући почаст нашем верском, културном и историјском наслеђу, започнемо данас, на Велику Госпојину нову традицију окупљања, ширења пријатељства, љубави и солидарности међу свима нама у нашој заједници, у нашем граду. Слава се славила и у рату и миру, и у благостању и невољи; слава је заједничка и богатим и сиромашним, болеснима и здравима, у дому једнако као и у туђини, јер се слава пре свега носи у срцу“.

Наредне године кум славе ће бити заменик градоначелника Предраг Живковић.

Скупштина града Панчева је на седници 17. јула донела одлуку да 28. август, велики хришћански празник Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина постане градска слава.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress