Градска власт већ 10 месеци ускраћује наш портал за одговоре

Гајовић: Градска управа Панчево да се придржава Закона о јавном информисању и медијима

Oргани јавне власти су у обавези да учине доступним све информације, које настају у њиховом раду, кажу у Министарству

Током епидемије корона вируса, градска власт украћује наш портал за одговоре, али то је нажалост само наставак дискриминације нашег медија, које траје од септембра 2019. године. Од тада из Градске управе не одговарају на наша питања, не шаљу нам обавештења и позиве за догађаjе, а већина директора јавних предузећа и градских установа није расположена за изјаве за наш медиј.

О овом проблему са којим се суочавамо већ 10 месеци, што нам умногоме отежава рад, а грађани и грађанке остају ускраћени за информације од јавног интереса, обавештени су и ОЕБС, НУНС, УНС, (који је два пута реаговао саопштењима), а недавно смо се обратили и Александру Гајовићу, државном секретару Министарства културе и информсања. Писмо које смо упутили УНС-у, али и државном секретару, потписала је и редакција панчевчаког портала 013 инфо, која се такође суочава са истим проблемима.

Он нас је обавестио да ће Министарство, као орган који врши надзор над спровођењем Закона који забрањује непосредну и посредну дискриминацију уредника медија, новинара (…), упутити допис Градској управи Панчево и скренути им пажњу да се у свом раду придржавају одредаба Закона о јавном информисању и медијима.

У потпуности подржавамо Ваше настојање да дођете до истинитих, обејктивних и благовремених информација, и да их путем вашег медија презентујете јавности. То је у интересу свих грађана. Ваше је право да до информација долазите користећи различите изворе и да тражите саговорнике за теме које обрађујете, наводи се у допису Министарства.

Гајовић је истакао и да су органи јавне власти у обавези да учине доступним све информације, које настају у њиховом раду. То се чини на различите начине: објављивањем докумената на веб сајту, јавним саопштењима, достављањем информација од јавног значаја, објавама у Службеном гласнику, и одговорима на постављена новинарска питања. Он подсећа да је Законом регулисана заштита медијског плурализма и забрана монопола у области јавног информисања, те ради омогућавања грађанима да формирају сопствено мишљење о појавама, догађајима и личностима, треба да се обезбеди разноврсност извора информација и медијских садржаја.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress