Предузеће које се бори да одржи текућу ликвидност организовало прославу седам деценија постојања

Филм о историјату, свечаност и коктел поводом јубилеја АТП-а

Седам деценија пословања Аутотранспортног предузећа Панчево (АТП) обележено је данас, 16. маја, свечаношћу и коктелом у Културном центру Панчево. Додељене су и захвалнице представницима града и запосленима који раде у предузећу три деценије.

Најпре су присутни у дворани Културног центра погледали филм који је АТП направио специјлано за овај догађај, о историјату предузећа, а потом се малобројној публици обратио Небојша Гајић, директор АТП-а. Скуп је увеличан наступом КУД „Станко Пауновић“ НИС Рафинерије нафте Панчево.

Гајић је нагласио да је акценат предузећа тренутно тежња ка одрживом пословању и стварању еколошки одговорног система јавног превоза путника. Тренутно АТП располаже са 79 аутобуса, од којих је 10 на природни гас.

„У циљу заштите животне средине и међу приоритетним инвестицијама ове године су осавремењавање система за пречишћавање отпадних вода у ауто бази и модернизација котларнице која подразумева прелазак са мазута на еколошки прихватљив енергент, најавио је Гајић.

АТП је основано 1948. године, и бројало десетак запослених и један аутобус. Годинама се повећавао број линија, путника и запослених све до 750, деведестих година. Тада је предузеће имало 180 возача, а данас је управо њихов мали број велики проблем за предузеће.

Одлив возача и дивљи превозници, за Небојшу Гајића јесу највећи проблеми са којима се тренутно АТП суочава.

„Сада имамо око 150 возача, али тенденција одласка у регион због бољи услова је и даље присутна. Нама је конкурс за пријем такорећи стално отворен, али мали број кандитата исупуњава услов“, рекао је Гајић и додао да је на број запослених у АТП-у, којих сада има 350, утиче и Одлука о максималном броју запослених на неодређено време.

АТП годинама важи за локалног губиташа, којем оснивач, Град Панчево, често прискаче у помоћ финансијским инјекицијама. Ипак, како каже директор Гајић, сваке године новца из буџета је све мање.

„Финансијска ситуација је у принципу врло слична као и у претходним годинама. Град се определио да води једну социјалну политику и да субвенционише превоз одређених категорија становништва“, истакао је Гајић.

АТП бесплатно на својим линијама превози близу две хиљаде грађана, првенствено деце и младих, по симболичној цени годишње карте и скоро 5.000 пензионера. За ту намену ове године из буџета је издвојено 130 милиона динара, а према Гајићевим речима биће потребно обезбедити још 40 милиона ребалансом.

Средства за нове аутобусе нису опредељена, али они би могли бити набављени у договору са оснивачем или потенцијално приватним партнером, каже Гајић. Аутобуси су куповани 2016. и 2107. године, и сада је просечна старост аутобуса 14, уместо 30 година.

И поред финансијских проблема предузеће је организовало прославу јубилеја и коктел. На питање колико је новца потрошено за снимање филма о историјату АТП-а и за коктел Гајић је рекао:

„Све је урађено у складу са нашим скромним финансијским могућностима и са финансијским планом. У овом тренутку не могу да вам кажем тачну цифру, али можете ми веровати да као што сам се претходне две године трудио да будем одговоран директор у пословању, и да водим рачуна о трошковима, тако и овај јубилај не оптерећује пословање. Пошто се ради о великом јубилеју сматрали смо да треба да га обележимо на примерен начин“.

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: