„Окупација" Старог градског језгра

Две велике културне манифестације у два дана

Пред Панчевцима и Панчевкама је узбудљив викенд јер ће у граду бити одржане две велике културне манифестације “ у два дана – „Дани Вајферта“ и „Класик фест”. Вечерас почињу обе манифестације – „Дани Вајферта“ у 18 сати, док је отварање заказано за 20,30 сати. Све се дешава у Старом градском језгру. Такође у Старом градском језгру, у Цркви Св Карла Бартоломејског од 20 сати биће отворен „Класик фест“, што показује да су се организатори потрудили да организују две велике манифестације током два иста дана, али и да их лоцирају и на исто место.

Од 21 сат, на бини у  Улици Николе Тесле наступиће бендови „Ван Гог” и „Три Пут”, у оквиру „Дана Вајферта”,  а атмосферу ће „подгрејати” и гласна музика из Луна парка који је пре неколико дана постављен на Кеју, чиме ће музички програм бити утпотпуњен.

Следећег дана у 20 сати почиње концерт у Светосавском дому, у оквиру Класик феста, а сат времена касније наступиће Тамбурашки оркестар „Војвођански сан” и група „Гарави Сокак” као део манифестације „Дани Вајферта“.

„Класик фест“ траје један дан дуже, и 11. јуна, па грађани и грађанке тог дана неће морати да трче са једног догађаја на други већ ће моћи да уживају у класичној музици у башти Старе Вајфертове пиваре и у дворишту Народног музеја.

Током јуна ће бити одржана такође значајна градска манифестација Панчевачки карневал, али ћемо зато током јула и августа имати тек понеку културну манифестацију.

Организатори манифестације „Дани Вајферта” (ТОП) сматрају да је то „најважнија градска манифестација која се одржава у част Ђорђа Вајферта, великог индустријалца, првог гувернера Народне банке Србије, ктитора, поштоваоца уметности, колекционара, добротвора и великог хуманисте“.

Читав програм се одржава у Старом градском језгру, у близини најстарије пиваре у Европи, основане 1722. године, која је и даље у јако лошем стању након пожара 2005. године. Она је два пута „крпљена“, други пут прошле године. Пре две године Градска управа Панчева је изабрала најбоље идејно решење за обнову целог комплекса, али је за то потребна велика количина новца. Планирано је да се средства набаве из страних фондова, али то до сада није учињено.

Организатори у први план истичу да се на манифестацији слуша добра музика, пије врхунско пиво и лепо једе. Међутим, посетиоци неће моћи да пробају Вајфертово пиво јер се оно одавно више не прави и не точи.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress