Обележен јубилеј

Десет година Савета за родну равноправност

Савет за родну равноправност Скупштине града Панчева, обележио је десет година рада радним састанком и конференцијом за медије, у уторак, 16. маја, у малој сали Градске управе.

Милица Тодоровић, председница Савета рекла је да је процес увођења родних политика у јавне политике доста тежак посао, али да је последњих пет година тај посао за девет чланова Савета за родну равноправност знатно олакшан, пре свега захваљујући подршци запослених у Градској управи, градоначенику, и председнику Градске скупштине Тиграну Кишу.

Присутнима су се обратили Тигран Киш, и Диана Миловић, директорка Покрајинског Завода за равноправност полова, а затим су представљени чланови Савета за родну равноправност. Заинтересовани су могли чути и резултате десетогодишњег рада Савета. Савет је потписао Европску повељу о родној равноправности на локалном нивоу 2013. године, а три године касније усвојен је Акциони план Града Панчева за унапређење положаја жена и родне равноправности, од 2016. до 2018. године.

У оквиру Акционог плана током прошле године уведено је родно буџетирање (успостављен систем финансирања активности Савета и активности из Акционог плана – обезбеђена средства у буџету за 2016. годину), наменски су издвојена средства из буџета за развој женског предузетништва, средствима из буџета града купљена гинеколошка столица за жене са потешкоћама у кретању, уведена компонента родне равноправности у постојеће јавне конкурсе за НВО, као једна од тема и критеријуми за доделу средстава, уведена компонента родне равноправности у програме (само)запошљавања на локалном нивоу. Савет такође учествује у процесу доношења локалних стартешких документа  и Одлуке о буџету Града.

Савет за  родну равноправност препознатљив је по заједничком ангажману политичарки/а и чланица удружења, ради креирања различитих услова за квалитетнији живот жена.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress