На седници Комисије за планове изнете замерке, а огласио се и инвеститор

Бројне примедбе станара Карађорђеве и Змајеве улице на пројекат изградње сто станова у Улици Браће Јовановића

Чланови Комисије за планове састали су се у среду, 10. марта, како би разматрали пројекте пристигле на њихову оцену. Разговарало се о подизању још две вишеспратнице, у улицама Карађорђева, и Милоша Требињца, а највише пажње суграђана и суграђанки изазвао је урбанистички пројекат за изградњу стамбено-пословног објекта, у Улици Браће Јовановић 34-36. Током трајања јавног увида, на адресу града стигле су четири обимне примедбе грађана, углавном станара суседних зграда у Карађорђевој и Змај Јовиној улици. О својим примедбама, они су говорили и на седници Комисије за планове.

На тој локацији планира се израдња две зграде, са укупно 100 станова, и неколико пословних објеката. Станари суседних зграда, који су присустовали седници Комисије за планове, рекли су да се осећају угрожено и да је нови пројекат „вређање инталигенције нормалних људи”.

Највеће замерке на које су скренули пажњу односе се на преоптерећеност система у центру, с обзиром на велики број нових објеката у околини.

„Инфраструктура у том блоку је већ преоптерећена. Једва се дише, а електрична, канализациона, водоводна мреже су већ пренапрегнуте. Проблем су и паркинг места, аутомобили се паркирају на зеленим површинама. То је све ствар лошег планирања”, оценио је Горан Стајић, станар зграде у Карађорђевој улици.

Он је напоменуо да је пројекат неодржив, и изнео следеће аргументе. Нагласио је да величина паркинг места није стандардне величине, да растојање између планираног објекта, и сале за физичко Основне школе „Јован Јовановић Змај” није задовољавајућа, и да ће прозори и терасе гледати у ту салу. Додао је и да је проблематична локцаија трафо станице, која треба да постави испод прозора.

У једној од примедби подсећа се да приликом куповине станова у стамбеном блоку, који чине објекти у Улици Карађорђевој 13 – 15 и Улици Змај Јове Јовановића 5, почетком 2000-их, сви купци су имали увид у тадашњи Урбанистички пројекат, који је предвиђао три стамбено-пословна објекта, у улици Змај Јовиној, Карађорђевој и Браће Јовановић у облику ћириличног слова П. У унутрашњости блока између стамбених зграда и садашње фискултурне сале Основне школе „Јован Јовановић Змај”, била је предвиђена подземна гаража, паркинг простор за становнике овог блока, зелена површина и игралиште за децу, што је како наводе станари био један од основних критеријума за куповину станова на овој локацији.

До данас тај простор није уређен, а новим урбанистичким пројектом се како сматрају станари, уочава драстична промена у односу на првобитни план, због чега се они осећају оштећенима.

Грађани су већ достављали примедбе на предложени пројекат, и већина њих је усвојена, казала је Наташа Белић, једна од станарки зграде у Карађорђевој улици. Ипак, како је рекла кључни проблеми су остали, као што је на пример енормни број планираних станова, на малом простору. Додала је и да ни у једном документу није предвиђен „дворишни крак“, јер му како каже ту није место, а према пројекту постоји.

Станари су се пожалили и на план да се са задње стране постави ограда, која ће скоро у потпуности затворити излаз станарима у Змајевој улици.

Стајић је изнео и податак да ће изграђеност у овом блоку нарасти на 4.75, напомињући да је чак и у Београду тај индекс мањи и креће се око 4.5.

Такође, станари су скренули пажњу и на то да на сваком спрату постоји просторија којој се не зна намена, али има прозоре и терасе, што би потенцијално могло да се у будућности продаје као стан (гарсоњера).

Стајић је рекао да нема ништа против инвеститора, али да пројекат у оваквом облику не би донео корист, већ нанео штету и направио додатне проблеме станарима суседних зграда.

Игор Вукотић, директор фирме ВИТ инвест, која је инвеститор овог пројекта, се ипак осетио прозваним и затражио да се обрати станарима. Инвеститор је рекао да приговоре сматра „острашћеним и недобронамерним”, и додао да ће простор који је годинама био сметлиште, зарасло у амброзију после двадесет година коначно добити пристојан изглед. Вукотић је додао да ће у дворишту бити двадесет одсто зеленила, и да ће и станари околних зграда, не само његових купаца, имати лепо уређено двориште, као и да ће он и на друге начине изаћи у сусрет станарима у постојећим зградама. Он је додао да су све примедбе које су им сугерисане, након што је прошле године овај пројекат одбије, изменили  и да ће то и овог пута урадити. Примедбе на преоптерећеност инфраструктуре и велики број станова на малом простору, није коментарисао.

Већина ових примедби за Јована Станковића, председника Комисије за планове, како је рекао јесте основано.

Он је појаснио да је посао Комисије да да мишљење Секретаријату за урбанизам, грађевинске, стамбено-комуналне послове и саобраћај, након чега Секретаријат доноси коначну одлуку. Ипак, и након тога постоји могућност подношења жалбе.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress