Наставак протеста широм Србије

Блокада и у Панчеву

Ултимативни захтев Еколошког устанка је да се брише пројекат рудника Рио Тинта у долини Јадра и другим деловима Србије

Еколошки устанак је саопштио да је заједно са више од 40 иницијатива, покрета и активиста донео одлуку да изађу на протесте и блокаде који ће како су навели, бити организовани широм Србије у суботу, 11. децембра, од 14 сати.

У Панчеву, како је најављено окупљање је заказано, као и прошле суботе, на раскрсници код Грге.

Покрет саопштава да је повлачење предаторских закона добар знак, али далеко је од победе.

„Наш ултимативни захтев који смо прокламовали и јавно поновили на септембарском протесту јесте да: се брише пројекат рудника Рио Тинта у долини Јадра и другим деловима Србије. Сви тајни уговори и меморандуми са Рио Тинтом које су потписале било бивша, било актуелна власт, морају се дати на увид грађанима и поништити по хитном поступку. Велику подршку дајемо званичној иницијативи грађана Лознице коју је потписало више од 5400 грађана Лознице, чиме се тражи брисање рудника из просторног плана Лознице, тачније Горњих Недељица“, наводи се у саопштењу.

За сада, у блокади ће учествовати, како су навели у саопштењу: Београд, Ниш, Нови Сад, Ужице, Пожаревац, Топола, Крагујевац, Смедерево, Шабац, Земун, Панчево, Лазаревац, Аранђеловац, Чачак, Шид, Прокупље, Бољевац, Прибој, Нова варош, Суботица, Горњи Милановац, Кладово, Крагујевац, Бачка паланка, Ваљево, Сомбор, Велико градиште, Власотинце, Вршац, Пожаревац, Стара Пазова, Алексинац, Сремска Митровица… Протест ће, додају, подржати и дијаспора у Берлину, Минхену, Прагу, Њујорку и испред седишта Рио Тинта у Лондону.

Позвали су полицију да мирно и законито обезбеди скупове, да не врши било какав вид репресије и застрашивања, али и да поништи нелегалне прекршајне пријаве ка грађанима, јер нису легитимисани, додаје се у саопштењу.

Навели су и да ће у петак у 12 сати на Тргу Републике бити одржана конференција за новинаре са детаљнијим планом блокада и протес

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: