Висока концентрација алергеног корова у ваздуху

Бјелица: У граду без амброзије, највише на прилазима насељима и насипима поред река

Дужина полинације амброзије креће се до 100 дана у току године

Насипи поред река, њиве, пашњаци, приватне парцеле које се не одржавају, прилазни путеви насељеним местима, тачке су где расте амброзија, која спада у ред веома алергених биљака.

„Ми смо окружени амброзијом и у целој Војводини постоји озбиљна присутност тог корова који се налази изван насеља, али ветар разноси њен полен и шири се према насељеним местима“, објашњава за наш портал Данило Бјелица, директор ЈКП „Зеленило“ Панчево.

Он додаје да амброзије у граду нема у великим количинама пре свега због „правовременог и констаног кошења“. Бјелица каже да се она у насељеном месту може наћи на приватним парцелама, које „Зеленило“ нема дозволу да коси. Кошење је почело у јулу, а за тај посао од Града Панчева то јавно предузеће је добило 1,4 милиона динара.

Директор каже да „Зеленило“ изази на терен ради кошења амброзије и по позиву грађана, те позива све који уоче ту коровску биљку да се јаве на бројеве телефона: 347-147 и 342-145.

Сузбијање амброзије врши се и у насељеним местима, чија су јавно комунална предузећа добила за тај посао од локалне самоуправе по 200.000 динара, изузев Иванова које нема ЈКП.

Цветање аброзије почело је прошле недеље, када је и мониторинг полена Завода за јавно здравље Панчево забележио веома високу концентрацију полена тог корова, од преко 30 поленових зрна у 1 m3 ваздуха. Последњи извештај Завода од од 7. до 13. августа показује високу алергеност од 11. до 13. августа, са тенденцијом раста у наредној недељи.

Свим људима који имају одређене алергијске реакције прим др Дубравка Николовски спец.хигијене и шефица Одсека за промоцију здравља и здравствено васпитање Завода за јавно здравље Панчево препоручује да не бораве напољу у периоду када је концентрација полена висока, а то је о 5 ујутру до 10 сати пре подне, да користе терапију, и да избегавају боравак напољу по ветровитом времену. Она објашњава да се амброзија веома лако преноси, чак и на велике удаљености, до 300 километара.

„Због структуре и изгледа полена који изгледа као лоптица са бодљама, она се тешко елиминише. Изазива јаке алергијске реакције јер садржи шест јаких алергена“, истиче докторка.

Агресивна је, врло брзо се шири и тешко уништава. Наша саговорница наводи да је најефикаснији начин сузбијања амброзије вађење из корена, а уколико то није могуће редовно кошење. Хемијски третмани према њеном мишљењу нису прави избор јер пестициди загађују и замљиште које је део ланца исхране.

Према мониторингу Завода за јавно здравље Панчево дужина полинације амброзије креће се до 100 дана у току године. Ове године полен се појавио у узорцима већ у јуну, а највећа концентрација се очекује наредних недеља.

Амброзија је пренета из Америке у Европу пре око 200 година, а на нашем подневљу присутна је од половине прошлог века. Прилагодила се нашем тлу. Због небриге друштва, раширила по целој земљи и њен полен је један од најзначајнијих алергена у ваздуху.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: