Пресуда ножем - ко је заказао

Аутономни женски центар: Жена у Панчеву убијена због неадекватне процене ризика

Председница Вишег суда у Панчеву, судија Станком Симоновић својом изјавом у мају дала “ветар у леђа“ учиниоцима насиља

Десанки М. (1959.) из Панчева, коју је јуче на Аутобуској станици Панчево, убио бивши муж Петар М. (1955.), четрнаеста је убијена жена од почетка године и трећа од почетка овог месеца, саопштио је Аутономни женски центар.

Из медија се могло сазнати да је у току била бракоразводна парница, да је насилник имао меру забране приласка, а жртва била смештена у Сигурну кућу. Могло се прочитати и да је насилник од раније познат полицији, да има историјат криминалног понашања због чега је неколико година био у затвору, да је читава локална заједница знала да је опасан тип и да га се плашила.

„Према нашем мишљењу, овај случај, као и онај у Новом Саду, последица је погрешне процене ризика полиције и тужилаштва. Оба случаја показују да су хитне мере (привременог удаљења учиниоца из стана или забрана контактирања и приласка жртви) које се изричу у складу са Законом о спречавању насиља у породици, превентивне мере, и неће зауставити дугогодишње учиниоце насиља у породици који су били кривично осуђивани, који су “патолошки“ љубоморни, који прете убиством или самоубиством, који имају оружје, који прогањају своје жртве, којих се плаши читава локална заједница. Ови индикатори високог ризика од смртног исхода насиља, још једном су занемарени од стране поступајућих професионалаца“, сматају у Аутономном женском центру.

Додаје се да овакав исход није изненађујућ имајући у виду да, поред мањег броја професионалаца који разумеју феномен насиља према женама и дају све од себе да заштите жртве, већина и даље сматра да је насиље у породици приватна ствар, да ово кривично дело не треба да се гони по службеној дужности, те да је мање важно од неких других кривичних дела као што су разбојништво и диловање дроге.

Да професионалци који треба да штите и подржавају жртве насиља раде управо супротно, сведочи и организовање међународних конференција (на пример оне одржане у мају на Тари) на којима професори права и професионалци пишу текстове и говоре против закона које је држава Србија донела како би заштитила жртве насиља у породици, напомињу стручњакиње из Аутомног женског центра.

Додају да нарочито забрињава чињеница да они који тако мисле немају проблем да то јавно и кажу:

„Тако смо у мају у дневном листу Политика могли прочитати интервју са Председницом Вишег суда у Панчеву, судијом Станком Симоновић, која је изјавила да лажних пријава насиља има, посебно у ситуацијама где је у току бракоразводна парница. „Када у предмету видим реченицу: ’Развод је у току’, размишљам да постоји могућност злоупотребе хитне мере, да је циљ да жена побољша свој процесни положај у бракоразводној парници, казала је“.

Након што жена пријави насиље и поднесе тужбу за развод брака, а насиље се настави и учиниоцу насиља буде изречена полицијска хитна мера коју суд треба да продужи, судија, као што је председница Вишег суда у Панчеву, на основу своје предрасуде и личног уверења, неће пружити заштиту ни жени, а ни деци жртвама насиља, стоји у саопштењу.

У Аутономном женском центру оцењују да је проблематично што за овако јавно исказану предрасуду не постоји санкција, те наводе да није реаговао ни Високи савет судства, као ни Повереница за заштиту равноправности, а Врховни суд није наложио да се преиспита поступање судија Вишег суда у Панчеву.

Највећа штета која је направљева овом изјавом је то што је дала “ветар у леђа“ учиниоцима насиља, закључују из организације и додају да је насиље према женама злочин.

1 Коментар
Старији
Најновији Најпопуларнији
Inline Feedbacks
View all comments
Sandra
2 године пре

u Pancevu se samo prica o podrsci zlostavljanima i pomoci ali od toga nema nista

1
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress