Запуштено насеље у центру града

Амерички сан становника „Америчких зграда“

У пројекат вредан око 52 милиона динара, уврштена је реконструкција водоводне мреже и фекалне канализационе мреже, као и изградња атмосферске канализације

У самом  центру града у Улици Браће Јовановића 33, налази се мини-насеље, или како се наводи у Генералном урбанистичком плану Града Панчева из 2012. године „недовршен отворени блок зграда“,  популарно називан „Америчке зграде“. Иако је у центру града, ово мини насеље је запуштено и неуређено, а након кише постаје права авантура за становнике овог блока, али и пролазнике јер се готово цео комплекс претвара у бару.

Актуелна власт је неколико пута покушала да уђе у процес реконструкције дворишта у оквиру „Америчких зграда“, а прошле године им је најзад то и пошло за руком. Спроведен је поступак јавне набавке и израда техничке документације за реконструкцију и доградњу дворишта.  Први пут ова ставка нашла се у буџету 2016. године када је превиђено 800.000 динара за израду техничке документације. Средства нису утрошена наредне три године, да би 2019. године у буџету средства била смањена на 500.000 динара, а опис промењен – израда техничке документације за уређење дворишта, када је јавна набавка и реализована у износу од 408.000 динара.

Како је писало у позиву за подношење понуда, задатак пројектанта је да изради идејно решење, пројекат за добијање грађевинске дозволе и пројекат за извођење радова. Оквирна квадратура која се пројектује је око 5.000м2, и обухвата  реконструкцију постојеће саобраћајнице, тротоара, игралишта за децу, изградњу паркинга, прилаза гаражама. Задатак пројектанта је и пројекат за партнерно уређење (клупе, жардињере, заштитни стубићи, дечји тобогани, клацкалице), и пејзажно уређење – озелењавање  и садња новог дрвећа. У документацији се наводи и да је потребно уклонити стабла која су оштећена или оболела и предвидети њихову замену. Пише и да ће пешачке површине бити прилагођене особама са инвалидитетом.

У пројекат вредан око 52 милиона динара, уврштена је реконструкција водоводне мреже и фекалне канализационе мреже, као и изградња атмосферске канализације.

Новац за извођење радова није опредељен буџетом за 2020. годину, а да ли ће средстава за овај хитан урбанистички захват бити у градској каси у следећој години, није познато.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress