На седници Владе Србије

18. мај проглашен за Дан сећања на жене жртве насиља

У претходних десет година више од 330 жена страдало у породичном насиљу

Влада Републике Србије усвојила је у понедељак, 29. маја, на последњој седници у овом сазиву предлог потпредседника Владе и председника Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић да 18. мај буде проглашен за Дан сећања на убијене жене жртве насиља.

Тај предлог представља заједничку иницијативу мреже невладиних организација „Жене против насиља” и Координационог тела за родну равноправност.

Како се саопштава на сајту Владе, Зорана Михајловић је тим поводом објаснила да ће од следеће године 18. мај бити обележаван као Дан сећања на жене жртве насиља, али и дан борбе против свих који нападају жене.

Биће то дан када ћемо одати пошту и сетити се сваке жене која је изгубила живот у породичном и партнерском насиљу“, навела је она и додала да ће то такође бити и дан када ћемо гласно рећи да насиље над женама мора да престане.

Она је подсетила на то да је у претходних десет година више од 330 жена изгубило живот на тај начин, истакавши да ће увек пружити подршку оваквој и сличним иницијативама чији је циљ заштита жена и борба за њихова права и бољи положај.

Активисткиње мреже „Жене против насиља” уручиле су недавно потпредседници Владе више од 8.000 потписа подршке петицији за проглашење 18. маја за Дан сећања на убијене жене жртве насиља.

Тај датум је одабран јер је 16, 17. и 18. маја 2015. године чак седам жена у Србији убијено у породичном и партнерском насиљу.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: