Млади и посао

Какве су могућности младих за запошљавање у Панчеву?

Највећи број младих људи пријављених у НСЗ чине лица са првим, трећим, четвртим и седмим степеном стручне спреме

Град Панчево сваке године има нову генерацију од неколико стотина младих средњошколаца који су завршили неку од стручних школа. Такође, није мали број младих из Панчева који студирају у Београду. Према извештају Кровне организације младих Србије од прошле године у Србији је било више од 86 хиљада незапослених младих људи. Подаци филијале Националне службе за запошљавање Панчево, показују да је у марту ове године било регистровано 725 незапослених младих људи.

Да ли има посла за младе у Панчеву?

Из омладинских задруга за наш портал кажу да посла има, често га узимају београдске задруге, али ко тражи може да нађе. Чест проблем је то што постоји мањак сезонских, једнодневних или вишедневних послова који би неким младима у средњој школи или на факултету доста значили. Највећи број младих људи пријављених у НСЗ чине лица са првим, трећим, четвртим и седмим степеном стручне спреме. Послови који се налазе према речима запослених у задругама могу се описати на следећи начин:

,,Имамо мало интелектуалних, мало лепих, мало физичких послова“.

У тексту градске Стратегије за младе која је важила до 2017. године постоји одељак посвећен запошљавању младих. План је написан за период 2014. – 2017. година, а проблеми које је град у овом акту тада изнео су недостатак могућности да млади стекну прво радно искуство, неинформисаност младих о могућностима самозапошљавања, погрешан избор школовања или занимања, услед неинформисаности младих, недостатак системске подршке програмима запошљавања и самозапошљавања младих.

Последњих шест година нема стратегије за младе, па ни плана за побољшање могућности младих за запошљавање. Са друге стране, Национална служба за запошљавање сваке године организује програме за младе за оспособљавање и стручно усавршавање. То су најчешће Стручна пракса, Програми приправника
са средњом и високим образовањем, Функционално основно образовање одраслих као и програм Моја прва плата.

Ту су и остали програми који су предвиђени за сва незапослена лица која се налазе на евиденцији НСЗ. Другим речима, уколико би неко млад ко је свеже завршио средњу школу и жељан је да ради, а свестан је да му можда треба још праксе, одговарајући програм и посао може наћи преко НСЗ. Ако би се млада особа запослила имала би као неко са средњошколским образовањем исплату од НСЗ у износу од 25.000, а ако би имао вишу школу имао би исплату од 30.000 динара.

Послодавац није у обавези да плати радника више од тога. Из НСЗ-а кажу да поред износа који исплаћује Национална служба за запошљавање послодавци могу да исплате и додатна средства. Оспособљавање за рад траје девет месеци.

У разговору са директорком Пан задруге Јеленом Вукобратић, сазнали смо да према њеном искуству млади данас ,,као да су научени да и пре него што заврше школу треба да раде супер плаћене, супер комфорне и цењене послове“. Други закључак који је изнела јесте да постоји процес учења неког посла и  стицања позиције, као и да данас млади мало имају самосвест о односу свог знања и жељених плата.

До посла млади долазе најчешће сами

Преко омладинских задруга на годишњем нивоу привремени посао нађе око 600 младих људи. У разговору са неколико младих из Панчева сазнали смо да чешће посао нађу сами, или преко неких пријатеља, него преко задруга и националних служби. Како млади наводе најлакше и најчешће налазе физикалне послове, помагање на градилиштима, утовар и истовар материјала и сличне послове. То су послови који су солидно плаћени и могу се наћи викендом, када они који студирају немају обавезе и могу да раде.

,,Недавно сам нашао повремени посао викендом у Панчеву, а одувек сам радио у Београду. Радим физичке послове на градилиштима утовар и истовар. Овакви послови ми највише одговарају јер су добро плаћени и викендом су када једино имам слободног времена јер студирам. Мислим да дефинитивно увек има посла било где само је потребно знати људе, сваки посао који сам радио сам нашао преко неких пријатеља“, каже један студнет.

Недавно је Град Панчево објавио јавни позив студентима у мери ,,Студентска летња пракса” 2023. године. Студентска летња пракса намењена је студентима основних, мастер, специјалистичких и докторских студија на факултетима и високим струковним школама (државним и приватним) у Републици Србији.

Мера „Студентска летња пракса“ у 2023. години омогућава студентима једномесечну практичну обуку код послодаваца током јула месеца 2023. године и месечну новчану накнаду у нето износу од 15.000,00 динара током трајања праксе.

Према новом акционом плану за запошљавање који је изашао у марту ове године, дефицитарна занимања су из области просвете, саобраћаја, медицине и дипломирани ветеринари. Док су суфицитарна занимања: неквалификовани радници, економски техничари, продавци, матуранти гимназије, пољопривредни техничари, ветеринарски техничари, прехрамбени техничари, хемијски техничари, грађевински техничари, књиговође и дипломирани правници.

Група аутора

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: