Дана сећања на жене жртве насиља - 18. мај

Од почетка године у Србији 18 случајева фемицида, пет жена убијено ватреним оружјем

Убијене жене нису бројеви и статистика и неопходно је да уједињено станемо и наступимо против тог најекстеремнијег облика родно заснованог насиља, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић

Поводом Дана сећања на жене жртве насиља – 18. маја, Центар за подршку женама подсетио је да је од почетка 2023. године у Србији у породично-партнерском контексту убијено 18 жена.

Међу жртвама у 2023. је 16 пунолетних жена и две малолетне девојчице, а пет убистава учињено је ватреним оружјем, показали су подаци које прикупљају женске организације и извештаји медија.

У саопштењу је истакнуто да је само у масовним убиствима која су се десила 3. и 4. маја ове године, убијено девет девојчица, што укупан број убијених од почетка године повећава на 27.

„Живимо у земљи у којој је свака друга жена доживела неки облик насиља, а од 2010. године до данас од стране члана породице или партнера убијено је најмање 330 жена. Подаци показују да се свака трећа раније обраћала надлежним институцијама за помоћ“, навела је Биљана Степанов у име Центра за подршку женама.

Она је додала да је до сада идентификовано да институције када је реч о заштити од насиља, не реагују благовремено, не препознају насиље, немају добру процену ризика, односно не постоји капацитет ни знање у систему заштите жена.

Дан сећања на жене жртве насиља – 18. мај, установљен је 2017. године како би се јавност, али и надлежне институције, стално подсећале на ризик од фемицида и његове последице.

Светска здравствена организација дефинише фемицид као „убиство жена зато што су жене“, а УН као „убиство жена и девојчица повезано са полом“.

Убијене жене нису бројеви и статистика и неопходно је да уједињено станемо и наступимо против тог најекстеремнијег облика родно заснованог насиља, изјавила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом 18. маја, Националног дана сећања на жене убијене у породичном и партнерском насиљу.

Она подсећа да је Србија међу првима ратификовала Конвенцију о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици, након чега су уследиле опсежне нормативне промене, захваљујући којима породично насиље више није приватна ствар већ друштвени проблем.

Уведене су мере заштите од насиља у породици и партнерским односима, строже казне, забрана приближавања и комуникације са жртвом, а усвојен је и Закон о спречавању насиља у породици, истакла је Јанковић.

Упркос томе, указала је она, за непуних пет месеци скоро ниједна недеља није прошла да жена није изгубила живот од руке партнера, најчешће бившег, а број од 17 убијених жена опомиње друштво да решавање овог проблема треба да се подигне на највиши ниво.

Јанковић је нагласила да закони и мере сами по себи нису довољни и да се корен проблема налази у историјски неједнаким односима моћи између мушкараца и жена, али и у широко распрострањеној толеранцији друштва на све облике насиља.

Важно је да кроз заједнички рад и развој имамо друштвени консензус у борби и осуди сваког насиља, као и да непрестано радимо на подизању свести о значају поштовања свачијег достојанства и неговању правих вредности, закључила је повереница.

Фонет, Бета

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: