Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар

Дискриминација и сиромаштво отежавају положај особа са инвалидитетом

Повереница указује да и поред видних помака, нека од важних питања нису у довољној мери решена, а односе се пре свега на адекватан приступ oбрaзoвaњу, зaпoшљaвaњу, услугама здрaвствене и социјалне заштите и различитим видовима подршке

Дискриминација, свакодневни проблеми у готово свим животним областима и висок ризик од сиромаштва отежавају комплексан положај особа са инвалидитетом, што потврђује и број притужби због дискриминације по основу инвалидитета који је годинама у самом врху, наводи повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић поводом обележавања 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом.

Повереница указује да и поред видних помака, нека од важних питања нису у довољној мери решена, а односе се пре свега на адекватан приступ oбрaзoвaњу, зaпoшљaвaњу, услугама здрaвствене и социјалне заштите и различитим видовима подршке, али и на деинституционализацију и укидање праксе потпуног лишења пословне способности особа са инвалидитетом. У посебно тешком положају налазе се жене и деца са инвалидитетом који су често изложени вишеструкој дискриминацији, истакла је повереница.

Јанковић је нагласила да је свих протеклих година највећи проблем приступачност чиме се практично онемогућава остваривање и свих других права.

„Није проблем само физичка приступачност, већ и друге врсте препрека које стоје пред грађанима који имају оштећења вида и слуха“, додала је повереница.

Јанковић је навела да је образовна структура особа са инвалидитетом значајно неповољнија него код опште популације, те да је посебно важно унапредити доступност образовног система деци са инвалидитетом, као и континуирано унапређивати инклузивно образовање, пружајући подршку ученицима и студентима у складу с њиховим потребама. Повереник је у том циљу упутио више препорука мера локалним самоуправама и надлежним министарствима, навела је повереница на Дијалогу о унапређењу инклузивних политика који је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Удружењем студената са хендикепом.

Имамо врло добре резултате настале након примене последње у низу упућених препорука мера која се односи на доношење афирмативних мера за доделу студентских и ученичких стипендија у јединицама локалне самоуправе ученицима и студентима са инвалидитетом“, истакла је Јанковић.

Повереница је указала и да је неопходно наставити са континуираним активностима усмереним на побољшање положаја особа са инвалидитетом, у складу са Стрaтeгиjом o прaвимa oсoбa сa инвaлидитeтoм зa пeриoд 2021-2030.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: