Епидемиолошка ситуација несигурна, са тенденцијом погоршања

Пораст броја заражених од Ковид-19 у граду Панчеву

Активно је 22 случаја обољевања

Епидемиолошка ситуација по питању обољења Ковид-19 у граду Панчеву, је нестабилна са трендом пораста, саопштио је Завод за јавно здравље Панчево. Према њиховим подацима, до 20. октобра, сваког трећег дана је пријављен по један дневно оболео, а затим се 21. октобра, број повећао на пет, сутрадан је забележено три заражена, 23. октобра, двоје, и 24. октобра петоро заражених.

Највећи број потврђених случајева је у узрасној доби од 30 до 64 година (17), затим следе 65+ (6), од 15 до 29 (4) и од 5 до 14 (3). Активних случајева је 22, четворо је на лечењу у Општој болници Панчево, а остали су на кућном лечењу.

Институт за јавно здравље Војводине је данас такође објавио да је епидемиолошка ситуација у АП Војводини несигурна, са тенденцијом погоршања.

У односу на претходну недељу регистрован је значајан пораст броја случајева обољевања од Ковид-19.

Дневни број регистрованих случајева у АП Војводини континуирано расте од уторка, 20. октобра, те је током јучерашњег дана регистровано 86 нових случајева. Неповољна околност је што број хоспитализованих значајно расте“, пише у саопштењу Института.

У овом тренутку је 516 активних случајева на територији АП Војводине, што је двоструко више у односу на претходну недељу. Највећи број активних случајева је у Новом Саду, 246, што је, такође, удвостручење у односу на претходну недељу.

Присутна је широка географска распрострањеност и активност вируса на територији покрајине, што указује на већу потребу стриктније примене мера заштите. Активни случајеви су присутни у 36 од 45 општина у АП Војводини. У овом тренутку у Новом Саду и Зрењанину је епидемиолошка ситуација неповољна са тенденцијом погоршања, док се у осталим градовима и општинама оцењује као несигурна са тенденцијом погоршања.

Током шест недеља септембра и октобра, на територији АП Војводине дошло је до континуираног пада броја регистрованих случајева и стабилизације броја активних случајева на ниском нивоу у односу на претходни епидемијски талас. Од прошле недеље регситрује се тренд раста броја регистрованих случајева и погоршање епидемиолошке ситуације, као и прелазак у неповољну ситуацију у наредном периоду. Може се заккључити да је епидемијски талас у АП Војводини у току.

Међу оболелима доминира радно активно становништво. Нису утврђене промене у броју и начину заражавања код деце у односу на септембар. Региструју се појединачни случајеви оболевања деце школског узраста, које је повезано са боравком у другим земљама или је до заражавања дошло од претходно оболелих родитеља односно ван школе. Још увек није регистровано преношење обољења међу децом у школским условима

Институт апелује на све, да се настави са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система

Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве
Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
Препоручујемо особама које су биле у контакту са потрђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: