Апелациони суд у Београду ставио тачку на деценијско суђење

Панчевачки лекар ослобођен оптужби за несавесно лечење Маријане Јојкић

За нас је фрустрирајуће што немамо право жалбе, кажу родитељи

После једанаест година од почетка суђења др Александру Ивици, хирургу Опште болнице Панчево, за несавесно лечење Маријане Јојкић (26), у марту 2006. године, окончан је данас пресудом Апелационог суда у Београду у корист оптуженог.

Након две окривљујуће пресуде Основног суда у Панчеву, Апелациони суд у Београду донео је ослобађајућу пресуду. У првом суђењу панчевачки Основни суд осудио је хирурга панчевачке болнице на једанаест месеци кућног затвора и годину дана забране обављања лекарске праксе. У поновљеном суђењу, након укидања пресуде Основног суда од стране Апелационог суда у Београду, марта 2016. године, Основни суд у Панчеву у септембру 2016. године потврдио је своју пресуду.

Маријанини родитељи, Круна и Никола Миловановић, кажу за наш портал да ослобађајућа пресуда није логична, с обзиром да је лекар два пута осуђен за смрт њихове ћерке.

„Образложење пресуде је у супротности са сведочењима и са медицинским вештачењима. Апелациони суд је донео одлуку, а да нису извођени доказе и саслушавани сведоци. За нас је фрустрирајуће што немамо право жалбе“, причају Миловановићи.

Ипак, они не одустају од борбе и кажу да ће се и даље институационално борити за правду. Они подсећају на недавну ослобађајућу пресуду лекарима „Децедре“ и додају да постоји проблем у систему, у којем се лекари ослобађају  и поред чврстих доказа.

У случају Маријане Јојкић њих је било доста. Пет медицинских вештачења (три су судско медицинска вештачења) потписаних од стране еминентних професора медицинских факултета у Новом Саду, Нишу и Београду, која показују да су начињени бројни пропусти у дијагностици и терапији током лечења у Општој болници Панчево.

Деценијски поступак пратили су бројни притисци и грешке. Један од њих јесте био пропуст Основног јавног тужилаштва Панчево, због којег тужилаштво није било у могућности да уложи жалбу након прве пресуде, јер је она изгубљена у писарници. Током поступка вршени су притисци на породицу, два пута су мењани судије и тужиоци, а процес је, како тврде оштећени, намерно пролонгиран.

Маријана Јојкић је преминула 20. марта у Ургентном центру у Београду након пет дана лечења на Хируршком одељењу Опште болнице Панчево. Примио ју је др Александар Ивица са са симптомима упале слепог црева, али је он и поред сугестије Мирјанине мајке да сумња на напад слепог црева одбацио ту могућност. Судско медицинско вештачење професора из Ниша показало је да је код Маријане примењен очигледно неподобан начин лечења јер оптужени није одредио дијагнозу, а применио је терапију антибиотицима и лековима против болова чиме је клиничка слика болести била замаскирана. Тиме је, тврде професори, оптужени отежао и другим лекарима лечење. Петог дана боравка у болници Маријанино стање се погоршало и она је хитно пребачена у Ургентни центар у Београду где су лекари констатовали да је дошло до перфорације слепог црева са упалом трбушне марамице, те је хитно оперисана. Иако се после захвата опорављала, након неколико дана преминула је од сепсе настале, како стоји у судским вештачењима, као последица закаснеле хируршке интервенције. За собом је оставила два сина, који су тада имали три године односно три месеца.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress