Хришћани широм света прослављају

Данас је Ускрс-празник победе живота над смрћу

Хришћани широм света данас прослављају Ускрс, празник који симболизује победу живота над смрћу, а ове године тај празник истог дана обележавају и верници који се придржавају јулијанског и они који се придржавају грегоријанског календара.

Ускрс је највећи хришћански празник јер суштина хришћанског учења означава Христово васкрснуће из мртвих, као победе вере и живота над смрћу.

На Ускрс се скидају олтарске двери да би се тиме показало да је Исус Христос, по црквеном учењу, ускрснућем победио смрт и отворио рајска врата.

По црквеном учењу, Исус је распет у петак, суботу је прележао у гробу у Јосифовом врту, а у недељу зором, осетио се снажан земљотрес и андјео Божји слетео је на гроб. Стражари који су чували гроб, у страху су попадали као мртви, а Исус је васкрсао.

На Ускрс је, по веровању, прво Марија Магдалена срела Христа, а потом се он указао и својим ученицима. Само ученик Тома, који је био одсутан, није одмах поверовао да је Христос ускрснуо, па је морао лично да се увери. Отуда у народу узречица: “Неверни Тома“.

Људи се за овај празник поздрављају са: „Христос васкресе“ и „Ваистину васкресе“.

Опширније на линку.

 

Бета

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: