Омладински активизам

Волонтери у Панчеву: Млади могу да покрену промене у друштву

,,Приближавањем хуманих вредности и развијањем животно корисних вештина дајемо младима прилику да лакше уоче и препознају изазове који их могу спутати у правилном развоју“, каже Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево

Омладински активизам или активизам младих представља друштвени ангажман младих који су окупљени око неке заједничке идеје и који кроз заједничко умрежавање и спровођење одређених пројеката, за циљ има унапређење квалитета живота младих, стицање компетенција, решавање релевантних питања доприносећи друштву како у локалним заједницама, тако и на државном нивоу.

Људи добре воље, како их називају, за свој рад не очекују материјалну надокнаду, сем моралних и друштвених сатисфакција, а помагање и посвећивање времена другима сматрају изразом људске хуманости, солидарности и узајамности, као и осећањем одговорности за своју заједницу.

Према речима Милице Тодоровић, секретарке Црвеног крста Панчево, бенефити волонтирања су вишеструки.

„Конкретно приближавањем хуманих вредности и развијањем животно корисних вештина дајемо младима прилику да лакше уоче и препознају изазове који их могу спутати у правилном развоју. У томе су вршњачке едукације наших волонтерки и волонтера најприступачнији начин за разумевање и прихватање, како од стране будућих волонтера тако и деце и младих које посећују у школама и одржавају им радионице на различите теме“, објашњава Тодоровић.

Кроз активности Црвеног крста Панчево, како наводи, истрајавају у намери да оснажују децу у одрастању  за самостални живот, али и у преузимању одговорности за сопствену будућност и сопствена дела.

Црвени крст Панчево тренутно има око 50 волонтерки и волонтера, док је за потребе реализације програмских активности, активно ангажовано 20 младих  волонтера и волонтерки, што одговара тренутним потребама организације.

„Почетком  године приступамо  процени потребног броја волонтерки и волонтера, на основу потреба наше локалне средине као и на основу броја оних који су већ обучени и активни у раду. На основу тога припремамо и спроводимо тренинге и обуке и, у сарадњи са основним и средњим школама са територије града Панчева, обавештавамо младе да имају могућност да похађају одређене обуке и након тога се укључе у волонтирање. Заинтерсованост  младих је коснтантна, може зависити од тренутних трендова али и од  онога што им се наметне, у чему би требали бити опрезни“, наводи за наш портал секретарка Црвеног крста Панчево.

Помоћ људима и жеља за новим знањима и пријатељствима

Основни мотив да пре нешто више од годину дана почне да волонтира у Црвеном крсту Панчево, за Анђелу Стојаковић, ученицу другог разреда Гимназије „Урош Предић”, био је помоћ другим људима, али и жеља за новим знањима и пријатељствима.

„Волонтирање ми је донело доста занимљивих и корисних ствари, отворило ми је очи за неке ствари. Најзадовољнија будем када поделим са неким стечено знање и помогнем“, истиче Анђела и додаје да је своје вршњаке и вршњакиње мотивишу за волотирање кроз промоцију Црвеног крста на друштвеним мрежама.

Трка за срећније детињство, фото: ЦК Панчево

Лана Пуља, такође ученица другог разреда Гимназије „Урош Предић” Панчево и две године волонтерка Црвеног крста, каже да је испуњава рад са децом, а значајно јој је и стицање нових искуства.

За Милицу Стојилковски, ученицу другог разреда Медицинске школе „Стевица Јовановић” Панчево, која се четири године бави волонтирањем у Црвеном крсту Панчево, највећи бенефит волонтирања је стални контакт са људима, унапређивање себе, свог ума и жеља да и другим људима буде боље.

„Највеће задовољство ми је искрен смех свих људи око мене, комплименти и доброћудне речи због тога чиме се бавим. Највише ме мотивише време проведено са људима, поготово са децом и сазнање да неком могу улепшати дан или нешто више од тога“, истиче Милица.

Подвлачи да волонтери можда нису ни свесни колико временом постају бољи људи за себе и околину.

И њену вршакињу Јану Цветиновић, из Медицинске школе „Стевица Јовановић” Панчево, покрећу млади људи са којима је у контакту.

„Кроз обуке сам научила много нових ствари. Највише волим када уђем у учионицу међу школарце. Мислим да им треба приказивати волонтирање не као обавезу, већ као забаву којом стичемо знања, упознајемо људе и помажемо многима“, објашњава Јана.

Међу волонтерима Црвеног крста Панчево је и Јован Златановић, младић са Дауновим синдрмом који је завршио Основну школу „Мара Мандић”, а члан је и удружења МНРО. У Црвеном крсту је већ четири године, изузетно је активан, нарочито на акцијама добровољног давања крви, а лепо је и прихваћен од омладинаца, без предрасуда.

Међу волонтерима са најдужим стажом у волонтирању је Сава Веселиновић, лекар на специјализацији из ортопедије са трауматологијом у Општој болници Панчево и подпредседник управног одбора Црвеног крста Панчево. Волонтер је већ 17 година, пре свега у Црвеном крсту, али и на факултету у склопу студентских организација, као и у организацији великог броја догађаја, на националном и међународном нивоу.

,,Моја иницијална мотивација за волонтирањем је била стицање знања из области која ме је занимала, прве помоћи, као области сродне мом будућем позиву лекара. Временом упознао сам и друге програме у Црвеном крсту, различите начине на које могу да помогнем заједници и појединцима у невољи, те је то постала најважнија мотивација када је у питању моје ангажовање. После 17 година, то се није променило, а мотивација је само још већа да својим знањем и искуством, стеченим током досадашњег волонтирања и рада, допринесем још више“, каже Веселиновић.

Додаје да је кроз вишегодишње волонтирање стекао велико знање, научио и усавршио велики број вештина који су му помогли током студија, на послу, али и генерално у животу, да како каже постане боља особа.

,,Бити у прилици да својим ангажовањем, улагањем свог слободног времена, знања и вештина зарад опште добробити друштва или појединаца у невољи изазива осећај испуњености који само мотивише да се настави даље. Сваки осмех на лицу особа којој сам пружио помоћ и имао контакт представља највеће задовољство, али и велику одговорност“, истиче наш саговорник.

Он закључује да је важно обезбедити широк дијапазон могућности младима да се пронађу, да увиде где могу да примене своје вештине и знања и усаврше их, и да се кроз различите организације укључе и волонтирају. Напомиње да је важно и неговати позитивну и инклузивну културу волонтеризма за све младе, промовисати такве организације у граду и пружити младима подршку у таквим организацијама.

,,Волонтеризам ми је проширио видике“

Истраживање панчевачке организације SINHRO спроведно од 15. до 30. јула 2022. године, на узорку од 456 испитаника од 15 до 30 година, показало је следеће резултате који се односе на активизам.

На питање – како би себе описали по питању друштвеног активизма на скали од 1 до 5- највећи број испитаника одговорило је да нису нити активни, нити неактивни (36.1 одсто). Као активне особе идетификовало се 22, 3 одсто испитаника, док је у потпуности неактивно 9,6 одсто.

Релативна већина испитаника (39.9 одсто) уочава да је изузетно важно да млади буду друштвено и политички активни, док нешто више од четвртине сматра да је важно.  Млади из градских насеља сматрају да је већи значај друштвеног и политичког активизма са просечном оценом 3.90 у односу на младе ван градских насеља са просечном оценом 3.68. На питање – да ли институције града Панчева треба у значајној мери да подстичу активизам код младих – њих 42,3 одсто је одговорила да треба, док је 4,8 одсто рекло да не треба уопште.

Највише испитаних младих су чланови спортских клубова– њих 43,3 одсто, затим културно-уметничких друштава 30,6 одсто; музичких и плесних група 29,7 одсто, удружења за младе 19,9 одсто…

Вишња Влашки има 18 година, ученица је четврте године Електротехничке школе ,,Никола Тесла“ у Панчеву и волонтерка у Креативном омладинском центру за борбу против ХИВ-а и сиде (КОМПАС). Иако је волонтерка тек од октобра прошле године, каже да јој се живот потпуно променио.

,,Одлучила сам да волонтирам из жеље да научим нешто ново, упознам много супер људи и да развијам своје начине размисљања и то је управо оно што ми је активизам донео. Не само да имам прилике да предајем мојим вршњацима и учим их о свему што знам већ и ширим причу о важности здравља и чувања себе. Кроз сам процес волонтирања имала сам прилике да чујем невероватне приче из целе него невладине заједнице и сама да искусим догађаје као што су конференције и по неки интервју о важности онога што радим“, каже Вишња за наш портал и додаје да јој је волонтирање проширило видике.

Како објашњава, годинама је желела да се прикључи некој организацији, али због других обавеза јој се није указала прилика. Ипак, другарице су је упутиле на КОМПАС, и њена авантура је почела.

,,Отвориле су ми се многе могућности и за све то је било потребно само мало добре воље и издвојеног времена“, објашњава Вишња и додаје да би млади требебали више да се интересују за волонтирање јер ће на тај начин омогућити себи различита искуства, путовања, дружење, упознати много дивних људи и проширити своје видике.

,,Ја топло препоручујем свакоме барем да проба, ништа их неће коштати, а можда то буде баш она права ствар за њих. Истина је да сам нова у целом овом искуству, али не планирам скоро да одустанем и желим да свако ко је икада размишљао о волонтирању или некој форми активизма, барем покуша и временом ће схватити колику срећу себи уноси у живот“, закључује Вишња.

Њена вршњакиња Наталија Бохаревић, похађа четврти разред Гимназије ,,Урош Предић“ Панчево и такође је активна у КОМПАС-у. Бави се вршњачком едукацијом и асистенткиња је координаторки вршњачке едукације КОМПАС- а. Како каже за наш  портал, рад са људима је испуњава, као и помисао да ради нешто што другим људима може да помогне.

„Сматрам да млади могу да покрену промене у друштву, али ту постоји проблем јер већина младих није свесна да управо они могу да покрену одрђене ствари и да реше одређене проблеме у друштву. Првобитним освешћивањем младих људи о њиховој могућности да промене неке ствари дефинитивно би до промена и дошло. Тренутно мислим да су области менталног и сексуалног здравља најпотребније омладини“, сматра Наталија.

Акција КОМПАС-а

Она поручује вршњакињама и вршњацима да буду друштвено активни јер им то отвара многе друге могућности – како нова знања и вештине, тако и нова пријатељства, а и целокупно искуство је једна непроцењива ствар.

Др Сава Веселиновић закључује да код младих треба развијати осећај не само за права, већ и за обавезе и одговорности које из права проистичу, и то како одговорност према себи, сопственом животу, тако и према друштву и заједници.

,,Кроз омладински рад и активизам стичу се различита корисна знања, развијају личне компетенције, али могу имати и прилику да скрену пажњу на различите проблеме, који су карактеристични за младе генерације. Указивањем  и подизањем свести својих вршњака на различите изазове и опасности вишеструко помажу  у превенцији и решавању тих изазова. Мишљења сам да велики успех младих може и треба да буде управо развијање хуманости као највеће људске вредности“, оцењује Веселиновић.

Организација Црвеног крста је, како каже, добро место одакле треба кренути јер кроз њихове свакодневне активности, волонтери и волонтерке стичу знања и вештине које ће даље користити ангажујући се у самој организацији, а за подршку и  потребе наших суграђанки свих старосних узраста. Тиме дају изузетан допринос својој локалној заједници.

Волонтеризам младих са инвалидитетом

Захваљујући Удружењу „На пола пута“ из Панчева, међу младима са инвалидитетом промовисани су волонтеризам и активизам. У оквиру пројекта „Буди и ти млади активиста“, који је подржало Министарство омладине и спорта, реализоване су едукативне и креативне радионице, те спроведене акције младих са инвалидитетом. Организоване су радионице са члановима Удружења, са темом волонтеризам и активизам, на којима је учествовали млади са интелектуалним тешкоћама, и где су се изродиле бројне идеје које решавају неки проблем у заједници. Такође, одржано је и 10 едукативних радионица, у оквиру којих су млади са инвалидитетом учили о волонтеризму, али и креативне радионице са члановима и чланицама  Удружења дистрофичара Јужнобанатског округа, младих из Удружења Мултипласклероза, МНРО Панчево и Дом „Срце у јабуци“, који су израђивали креативне предмете за продајну изложбу.

Осим тога, млади са инвалидитетом су се дружили и са ученицима пет средњих школа у Панчеву, а пројекат је завршен трибином поводом Дана особа са инвалидитетом и Дана волонтирања, на којој је било речи о будућим акцијама које ће младе ОСИ реализовати.

Напомена: Одређени цитати су измењени и додати након првобитне објаве.

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: