Реализација пројекта „Од токена до грађана - учешће младих у животу града“

Укључивање младих у живот локалне заједнице

Планирани су фестивали за младе, сусрети младих активиста са представницима медија и градске власти, као и текстови о темама које су важне за младе људе

Првог септембра Удружење SINHRO у сарадњи са нашим сајтом Панпрес отпочео је са реализацијом пројекта „Од токена до грађана – учешће младих у животу града“, који ће се спроводити до јуна 2023. године. Пројекат се реализује у оквиру пројекта „Млади и медији за демократски развој“ у партнерству са Београдском отвореном школом (БОШ), уз подршку Шведске.

У оквиру пројекта биће организоване обуке за младе људе за организацију догађаја који ће они сами осмислити. Идеја је да се догађаји представе публици током зимског и пролећног фестивала младих.
Поред тога, планирани су сусрети младих активиста са представницима медија и градске власти, као и текстови о темама које су важне за младе људе. На друшвеним мрежама Панпрес-а у току је кампања која има за циљ да укаже на одређену тему и најави аналитичке тесктове који ће бити објављивани крајем сваког месеца.

Пројекат је настао из потребе да се утиче на решавање нагомиланих проблема младих, произашлих из недостатка бриге о младима у граду Панчеву, која се огледа кроз деградацију механизама друштвене бриге о младима, недовољну присутност активности које млади спроводе у медијима, непостојање сарадње, консултација, па ни дијалога између организација цивилног друштва (ОЦД) и доносица одлука.

Грађани уместо токена

У Панчеву живи више од 20.000 младих људи (15-30 година), али град годинама нема добру омладинску политику. Млади нису информисани о својим правима, обавезама, а такође нису заступљени у довољној мери ни у медијима.

Кроз овај пројекат, млади ће имати прилику да јавности представе своје потребе, интересовања, креативност, активизам, да се едукују и подстакну своје вршњаке на активизам.

С друге стране, широј јавности ће бити презетентован медијски садржај који ће између осталих бирати млади људи, у складу са новинарском професијом, без сензационализма, што ће утицати на отклањање стереотипа и предрасуда о младима код шире публике.

Тренутно програми за младе су најчешће креирани од стране одраслих (доносиоца одлука), без консултација са младима, а камоли њиховог укључивања у процесе. По Хартовој „Лествици учешћа”, млади у Панчеву су најчешће на три најниже лествице: (1) манипулисани; (2) декорација или (3) токенизација.

Истраживање SINHRO „Установе и предузећа чији оснивач Град Панчево као учесници стратешке бриге о младима Град Панчева 2012-2021“, показало је да данас ниједна особа на руководећим местима није млада особа, у бројевима руководећих места то изгледа 28 према 0. За читаву деценију само је једном млада особа до 30 година руководила установом и/или предузећем чији је основач град Панчево. Ако се броју руководећих места додају и места заменици руководилаца, онда је проценат младих за десет година на местима директора или заменика директора испод 1 одсто.

Приметно је и драстично смањење броја програма за младе у културним установама. Резултати истраживања откривају и да је број догађаја за младе током последњих десет година у неким установама преполовљен.

Пример је насељено место Глогоњ, у којем је у 2015. години било 35 догађаја, док је у 2021. години одржано само 17 програма за младе.

Најекстремнији показатељ је ипак Дом омладине Панчево, који је у 2014. години, имао 450 догађаја, а у 2021. години само 88 догађаја за младе, што је чак пет пута мање.

Једино домови културе у Качареву и Долову показују раст броја догађаја. Домови културе у насељеним местима углавном наводе организацију музичких, фолклорних и аматерских садржаја, затим образовне, филмске, позоришне, књижевне и ликовне, а ниједан није одабрао информативне, здравствене и спортско-рекреативне садржаје, као најчешће у протеклих 10 година.

На догађаје домова културе најчешће долази од 10 до 100 младих у зависности од догађаја. Градске установе пружају младима више музичких, позорошних, ликовних, књижевних догађаја, на којима учествују афирмисани аутори и популарне личности , што је у сеоским срединама редак случај.

SINHRO скреће пажњу и на стање механизама друштвене бриге о младима. Последњи локални стратешки документ бриге о младима је истекао чак 2017. године, последње истраживање потреба младих спроведено је пре 10 година, радно место кординатора Канцеларије за младе више од годину дана је било непопуњено, конкурс за пројекте које подржава Град Панчево се реализује нетранспарентно, без уважавања потреба младих.

Представљање једног од истраживања о младима, фото: SINHRO hub

Ипак, промене су почеле да се дешавају јер је у последњих шест месеци SINHRO са још 18 ОЦД ушао у процес заговарања за побољшање стања омладинске политике у граду. Успешан први корак – реакција на поднету Иницијативу за поновно успостављање рада КЗМ је запошљавање две координаторке Канцеларије за младе Панчево.

Одговорно и објективно извештавање о младима

Када су у питању медији, годинама уназад различита истраживања показују да млади и теме које њих интересују, нису довољно заступљени у медијима, а када се о младима и пише, углавном су представљени у негативном контексту.

То потврђује и прошлогодишње истраживање Кровне огранизације младих (КОМС), које је показало да на једну вест о активизму, дође 13 вести из црне хронике, да се о културним садржајима за младе и омладинском активизму извештава веома ретко, те да се млади се у позитивном контексту приказују у сваком шестом тексту или прилогу. Негативан контекст је три пута чешћи.

Повод за извештавање о младима у готово две трећине случајева (61 одсто) били су актуелни догађаји, док је само 15 одсто било на иницијативу медија, а у онлајн медијима – у пет одсто случајева.

Млади се са медијима упознају веома рано, и неоспорно је да утичу на развој личности, на њихове ставове и понашање, и на формирање вредности. Због тога је неопходно да медији одговорно и објективно извештавају о младима, те да да им посвете пуну пажњу, као важном делу друштва, да их информишу и едукују. Панпрес ће у том циљу у оквиру пројекта објавити онлајн смернице за етичко извештавање о младима.

Циљ пројекта је како наводе партнери, да се млади оснаже да осмисле и реализују садржаје за младе, да се подигне видљивост тема од значаја за младе, и оствари сарадња између представника ОЦД младих и за младе и доносиоца одлука, те да се млади новинари заинтересују за извештавање о темама које су младима важне. Активисти ОЦД ће кроз пројекат имати више медијског простора да представе своје активности, потребе и проблеме са којима се суочавају на локалу, а доносиоци одлука да представе младима своје политику бриге о младима, и да је на основу њихових потреба унапреде.

 

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: