Концерт на фестивалу МАГМА

Slow rag -између џеза и класичне музике

Олга Петровић је млада је музичка уметница, предавачица у Музичкој школи ,,Јован Бандур”, чланица бенда ,,Љубичице” и самостална излагачица новог музичког звука у Србији. Школована је и одрасла у Београду, а своју каријеру и живот сада наставља у граду Панчеву. У Културном центру Панчева наступа овог петка, 20. јануара, у 19 сати. Концерт дели са поменутом групом ,,Љубичице“. Публика ће прво у оквиру Магма фестивала чути промоцију Олгиног албума, а након тога ,,Љубичице“

Албум који ће приказати у петак ,,Slow Rag”, у изради је већ дужи период. Идеја је настала доста раније, а до изведбе је дошло кроз дуг процес снимања, рада и вежбе. Овај албум представља лични допринос и израз младе клавиристкиње у музичкој култури, и освежава и краси класичну сцену. Класични клавиристи, чешће по завршетку студија дођу до идеје о снимању разних хитова класичне музике, ретко ко, буде довољно одважан и смео да оснује и да нешто своје.

Шта је Slow Rag? То јест, шта је ,,раг” уопште?
-Рагтиме, или само раг, музика је карактеристична за крај деветнаестог и почетак двадесетог века у Америци. Један од највећих композитора раг-а је Scott Joplin, који је за живота написао педесетак композиција. Постоје неке званичне и незваничне, тако да подаци нису сигурни. Сам жанр, налази се негде између џеза и класичне музике, доста је питка за активно и пасивно слушање. На албуму свирам његову музику, али у мојој изведби. Е сад, како то? Многи извођачи овог жанра, када свирају имају доста брз, виртуозан темпо, то сам и ја радила кад сам просвиравала неке од ових композиција први пут. Међутим, када сам купила ноте, села да вежбам и погледала мало, на свим нотама пише ,,спорији темпо”. Ми не знамо шта је за Scott Joplin-а био спорији темпо, али смо у студију пробавали много тога и експериментисали. Променом темпа то више није иста композиција, она мења своју форму и стил свирања када се спусти темпо и мени се то доста допало. Зато се, пошто смо успорили темпо, албум зове ,,Slow Rag”.

Каква су очекивања за албум?
-Људи снимају албуме класичне музике, а кад снимају, снимају хитове попут Моцарта или Бетовена. Волела бих да још неког инспиришем да се осамостали, да проба да изведе нешто ван тих неких шина. Колико год то сулудо звучало, овај албум је нешто моје, моја изведба и уникатан је у том смислу. А што се тиче осталих људи, волела бих да им се допадне албум довољно да га слушају активно или пасивно.

Како послушати албум?
-Албум је изашао на онлајн платформама, тако да људи могу и тамо да га послушају. Цео албум налази се на линку. Постојала је идеја, то јест још увек постоји, да албум изађе на плочи и да се продаје у том формату. Пре свега проблем у издању албума на плочи постаје проблем јер у Србији више нико не штампа плоче, тако да за сваку израду морамо одмах да гледамо негде преко. Самим тим што гледамо ван Србије, цена плоче расте, јер у њу сад улази и припрема, штампа, увоз плоча и тако. Идеја постоји, као и жеља, а сада тражимо некога да нам помогне у финансирању те идеје.

Шта људи могу да очекују на концерту?
-Осим нумера са албума, одсвираћу и неколико њих које нису ту. Склопила сам програм између 30 и 40 минута музике, не превише. Бојим се мало да ће, ако дође неко ко није довољно близак музици, да неће имати довољно разумевања за жанр, који није много популаран код нас. Биће мало другачије извођење, с обзиром да је клавир на ком ћу свирати другачији.

Колико је трајало снимање и како изгледа? Да ли можеш да исправљаш грешке?
-Људи су и кад су снимали на тракама, могли да их сређују тако да би поправили нешто. Проблем са овим снимањем је што нисам снимала на клик. Клик се у студијима назива метроном, који музичари увек имају слушалицама да би знали у ком темпу свирају. Суштински свака песма се свира уз клик. Ја ово нисам снимала и било је доста теже да се касније преправља. Композиција има делове, који се понављају и мораш да заправо имаш ток. Много је лакше да одсвираш целу композицију, него у деловима. Припрема је дуго трајала, а финално снимање је завршено за пар дана.

Олгин наступ, као је наведено већ, у оквиру је Магма фестивала који организује у сарадњи са SINHRO hub-a. Ово је први МАГМА фестивал и биће подељен на две целине. Програм који ћемо сада видети јесте Олгин концерт овог петка и радионица ,,разМИСЛИ” посвећена средњошколцима у суботу у просторијама SINHRO hub-a. Други део фестивала биће организован у априлу ове године, где ће програм бити знатно богатији и где нас чекају разна дешавања.
Пратите наше суграђане и подржите их у њиховим идејама!

Реља Јарковачки

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: