Промоција тамбурашке културе

Полазници Тамбурашког центра „Тамбураторијум“ показали своје умеће

Центар своје радионице тренутно држи у Панчеву и у Црепаји

Тамбурашки центар Тамбураторијум“ из Панчева од октобра прошле године, организује часове тамбуре за  децу из основних школа из Панчева и Црепаје. Своје умеће у свирању тамбуре, али и предавању, млади полазници су приказали на јавном часу, који је организован у среду, 31. јануара, у просторијама Дома омладине Панчево. Том приликом представљен је и пројекат „Курс тамбуре“, реализован у сарадњи са градом Панчевом у оквиру конкурса за суфинансирање програма и пројеката од јавног интереса у областима омладинског сектора града Панчева за 2022. годину.

„Веома смо поносни на наше свираче који су својим радом и трудом показали колико могу да ураде за кратак период. Овим пројектом наш центар добио је шест пултева, белу таблу, трзалице и жице. Захваљујемо се граду Панчеву који је помогао у реализацији и омогућио професионалнији и ефектинији рад и развој тамбурашке културе у нашој средини“, рекао је председник центра Марко Штетин.

Презентација пројекта била је конципирана тако што су предавачице биле полазнице школе Јана и Теодора, а публика је била на свом првом часу тамбуре. На часу публика је могла да сазна више о иницијатору Тамбурашког центра Тамбураторијум, Будимиру Буди Стојановићу, као и о тамбури – одакле је потекла, које су врсте, како се штимује и како функционише.

Сарадници у настави на овом часу били су Марко Штетин, Реља Јарковачки и Урош Чалић предавачи у центру, који су представили идеје и планове које Тамбурашки центар има за наредни период.

„Наше тамбураше чека озбиљан рад, такмичења, наступи и путовања. Такође, у плану су и стручне сарадње са колегама из земље и региона, где ће се осим размене искуства, ширити пријатељства за цео живот. Позивамо све вас да наставите да пратите развој наших полазника, верујемо да ће бити велики тамбураши и велики људи“, рекао је Урош Чалић, предавач у Тамбурашком центру

Тамбурашки центар ,,Тамбураторијум“ као удружење основан је 2015. године, на иницијативу професора Будимира Стојановића. Од тренутка оснивања па све до данас центар је срађивао са бројним тамбурашима из земље и региона. Са истим циљем промоције тамбуре, тамбурашке културе, али и путовања сарадњи и заједничког свирања са другим колегама, сада центар воде ученици покојног професора. Центар своје радионице тренутно држи у Панчеву и у Црепаји. У Панчеву пробе се организују уторком и петком у просторијама Дома омладине, док се у Црепаји пробе организују понедељком и четвртком у просторијама КУД-а Свети Сава.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: