Млади и учење кроз разноврсне образовне и васпитне програме

Неформално образовање младих у Панчеву

Радионице, мини предавања, вежбе, праксе и слични формати рада постају све чешћи и њих организују различите групе људи.

У данашње доба све се више цене видови неформалног образовања. Радионице, мини предавања, вежбе, праксе и слични формати рада постају све чешћи и њих организују различите групе људи. Данас вам представљамо неколико видова неформалне едукације који постоје већ неко време и који красе наш град.

Регионални центар за таленте ,,Михајло Пупин” један је од дугогодишњих извора неформалног образовања за младе, подељеног по групама, врло свестраног карактера, са циљем да промовише и помаже младе који су заинтересовани за научна истраживања и уметничко стваралаштво. До сада кроз центар је прошло неколико стотина полазника, од основношкослког до средњошколског узраста. Сваке године млади уметници и научници освајају бројне награде на државним и међународним такмичењима.

Како наставници ове институције наводе неформално образовање постало је веома важно, с обзиром да је данашње образовање постало прилично уско за заинтересоване ученике. У центру могу се пронаћи секције за математику, физику, програмирање, роботику, хемију, заштиту животне средине, историју, географију, граматика и стилистика српског језика, књижевност, стваралачко писање, енглески језик, психологија, филм и позориште, ликовна уметност. Из сваке од наведених секција до сада су награђивани бројни ученици.

Научни четвртак један је од драгуља Дома омладине Панчево који потпомажу и подржавају младе. Главни организатор је етнолог и уредник програма Дома омладине Панчево Даниела Пољак. Сваког четвртка организује се неко ново и неко другачије предавање на разне теме из уметности и науке. Концепт предавања углавном је организован тако да постоји модератор, млађи предавач и старији предавач. До сада овде је било приче о уметности, традицији, историји, физици, хемији и многим другим истраживачим пољима којима се баве наши суграђани. Кроз учешће на овим предавањима прошло је неколико десетина младих људи, а предавања се настављају сваког четвртка.

Програм ,,Научног четвртка” можете да видите на њиховој инстаграм страници, где се редовно објављује тема наредног предавања као и ко су нови предавачи. Овако нешто сигурно ће заинтересовати људе различитих интересовања, с обзиром да је након предавања чест догађај дискусија о изложеној теми.

Организатори ,,Научног четвртка” увек су отворени за разговор и шира мишљења, а заједно са њима и стручњаци који држе предавање на тему. Регонални центар за таленте ,,Михајло Пупин” има честу сарадњу са Научним четвртком, тако да ћете овде чути бројне младе умове и младе истраживаче како излажу о себи блиским темама.

Школа цртања у Дому омладине Панчево, на истом месту постоји већ око четрдесет година и кроз свој рад подигла је културну свет и слику града. Кроз њу су до сада прошли многи афирмисани уметници, а она је сама по себи уникатна за наш град. Школа је потпуно бесплатна, води је наш сликар Зоран Деранић и налази се у атељеу у Дому омладине. Сваке године млади људи долазе да науче основе цртања и сликања овде, више пута недељно раде на својим радовима и на свом напретку. Како наводе полазници, школа цртања их је научила да размишљају и да гледају свет као једно комплексно место, где ни једна боја није иста и где ни један бели зид нема исту нијансу беле.

Школа цртања реализује се током целе године, уторком, средом и четвртком од 17.00 до 20.00 сати. Отворена је за све заинтересоване и спремне за вредан рад и труд. Циљ школе јесте давање младима простор где могу проводити квалитетно време, учећи о ликовној уметности. Неки од њих, амбициозно рад ка томе да постану афирмисани уметници, као што многи већ јесу, а неки једноставно уживају у ономе што школа пружа.

Група аутора

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: