Отворено Медијско склониште у Панчеву

Простор за сарадњу медија и невладиних организација и јачање професионалне медијске сцене

Медијска склоништа настала су из потребе да се слободним и независним локалним медијима, чији је простор за деловање сужен и чији се глас гуши на свакој инстанци омогући окупљање и сарадња

Разговором са представницима невладиних организација и независних медија, у уторак, 3. маја, на Светски дан медија, у Панчеву је отворено Медијско склониште, које има за циљ сарадњу медија, цивилног сектора и грађана, али и унапређење положаја новинара и подизање квалитета информисања грађана.

Медијско склониште отворено је на иницијативу суоснивача – Удружења грађана за слободно информисање Омнибус и сајтова Панпрес и Панчево Си Ти, уз помоћ и подршку Грађанских иницијатива из Београда.

Округлом столу одазвали су се представници панчевачких удружења Кареја, На пола пута, СИНХРО,  представнице неформалне групе Одбранимо Теслу и представник Локалне фондације Панчево. На скупу се разговарало о унапређењу и модалитетима сарадње, као и заједничким активностима на актуелизовању одређених тема које су од интереса јавности.

Са концептом Медијског склоништа присутне је упознала Ивана Предић, уредница портала Панпрес, док је Ненад Живковић, уредник сајта Панчево Си Ти, указао на важност умрежавања, повезивања, и сарадње НВО и медија, као и на постојања физичког, духовног, менталног и вредносног места које је отворено за све људе који деле вредности грађанског друштва и демократије. Цивилни сектор, као и чланови панчевачких редакција моћи ће убудуће да користе простор Медијског склоништа без накнаде за састанке, организацију догађаја, консултације и друге потребе.

Синиша Јанковић из удружења Кареја рекао је да је задовољан досадашњом сарадњом са панчевачким медијима, и да ће то удружења дати свој допринос раду Медијског склоништа.

На то колико су институције, готово херметички затворене за грађане подестио је Никола Ћурчин, из удружења СИНХРО и оценио да је због тога добра вест да постоји један простор у којем ће грађани, медији, и цивилно друштво моћи да се окупљају и размењују идеје.

На разговор о ситуацији у локалним медијима и могућностима сарадње медијских професионалаца из Панчева, одазвале су се три панчевачке редакције: 013 инфо, дописништво Политике и К013.

Разговарало се о томе које су најважнији проблеми и теме које тиште новинаре у Панчеву, али и грађане и на који начин медији могу да се удруже и заједнички утичу на унапређење свог положаја.

Званично отварање Медијског склоништа Панчево

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Главни проблеми новинара у Србији, па и у Панчеву су лоша финансијска ситуација, али и безбедност новинара. Удружење Омнибус управо спроводи пројекат о безбедности новинара у јужном Банату, о чему је говорио Мирослав Тодоровић, из удружења Омнибус, који је и позвао присутне новинаре да у јуну учествују у раду округлог стола на ту тему.

Медијско склониште Панчево званично је отворила Марија Дрндић, сарадница Ресурс центра за медије Грађанских иницијатива, и објаснила да су Медијска склоништа у протекле две године отворена широм Србије са истом идејом.

Настала су из потребе да се слободним и независним локалним медијима, чији је простор за деловање сужен и чији се глас гуши на свакој инстанци омогући окупљање и сарадња. Не бих волела да израз ’склониште‘ буде схваћен као израз склањања и бега независних гласова и јавности, већ као база где ће се локални медији заједно са грађанима, и организацијама цивилног друштва оснаживати и јачати свој глас и обавештати грађане о  свим темама које су њих важне“, рекла је Марија Дрндић.

Она је поменула и да Медијска склоништа постоје и у Врању, Крагујевцу, Чачку, Новом Пазару, Нишу, Зајечару, Ваљеву, док је склониште у Панчеву прво у Војводини.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: