Уочи Међународног дана деце оболеле од малигних болести, 15. фебруара

ЗЈЗП: У Јужнобанатском округу од рака оболи деветоро деце годишње

Уочи обележавања Међународног дана деце оболеле од малигних болести, 15. фебруара, Завод за јавно здравље Панчево саопштава да, према Регистру за рак који поседује ова установа, у Јужнобанатском округу годишње у просеку деветоро деце оболи и троје умре од малигних болести.

Најчешћи малигни тумори код деце у нашем округу су акутне леукемије и лимфоми, затим малигне болести локализоване на мозгу, костима, меким ткивима, бубрезима, гонадама и другим органима. У последњих пет година, умирање од малигних болести код деце најчешће је регистровано у узрасту од 15 до 19 година (61,5%), затим у узрасту до 4 године живота (30,8%) и најмање у узрасту од 10 до 14 година (7,7%), подаци су панчевачког Завода за јавно здравље.

У Србији скоро свакога дана једно дете оболи, а сваке недеље једно умре од малигних болести. Према последњим доступним подацима, у Србији је оболело 334 и умрло 49 деце оба пола узраста до 19 година. Као и у већини земаља у развоју, и у Србији је готово две трећине новооболеле деце било узраста до 15 година.Три групе обољења – леукемије, тумори мозга и лимфоми чине најчешће заступљене малигне болести у дечјем узрасту, подаци су Института за јавно здравље Србије „др Милан Јовановић Батут“.

Сваке године у свету више од 160.000 деце оболи од неког облика малигног тумора, а 90.000 умре од неког облика рака. Упркос добрим резултатима лечења, малигне болести су чак и у развијеним земљама и даље други по учесталости узрок смртности код деце узраста до 14 година, одмах након повреда.

Проценат излечења болести код деце је већи него код одраслих. Највећи проценат излечења малигних болести код деце је код акутне леукемије захваљујући савременим медицинским достигнућима у лечењу.

Међународни дан деце оболеле од малигних болести – 15. фебруар, обележава се од 2002. године на иницијативу Међународне конфедерације Удружења родитеља деце оболеле од рака. Данас се обележава у више од 85 земаља.

У Србији је, на иницијативу удружења родитеља деце оболеле од рака и уз подршку Министарства здравља, од 2013. године, овај дан постао део националног Календара јавног здравља.

Међународни дан деце оболеле од малигних болести обележава се у циљу едукације, раног откривања болести, примене адекватне терапије, рехабилитације и квалитетнијег живота деце оболеле од рака. Такође, истиче се, значајно је укључивање здравствених радника и шире друштвене заједнице у едукцији о превенцији стицањем здравих животних навика.

Симбол дана посвећеног деци која се боре против рака је златна трака.

 

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: