Европска недеља превенције од 21. до 27. јануара

ЗЈЗП: Сваке године у нашем округу око 39 жена оболи, а њих 20 умре од рака грлића материце

Скоро сваки случај тумора може се спречити

Европска недеља превенције рака грлића материце се обележава ове године од 21. до 27. јануара, у циљу подизања свести  жена о раку грлића материце и начинима превенције. Препознајући значај ове кампање, Србија већ тринаести пут активно учествује у њеном обележавању. Преноси се порука о значају доступних мера превенције у нашој земљи, у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „РАНО ОТКРИВАЊЕ МОЖЕ СПРЕЧИТИ РАК ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган који ће обележити потребу да још једном апелујемо на наше сестре, мајке, ћерке, пријатељице да у Европској недељи превенције рака грлића материце размишљају о свом репродуктивном здрављу, и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције, саопштавају из Завода за јавно здравље Панчево.

Рак грлића материце, дуже од деценије, представља озбиљан јавноздравствени проблем у Србији. Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије ,,Др Милан Јовановић Батут” у нашој земљи 2015. године регистроване су 1.095 новооболеле жене од рака грлића материце, док су 424 жене изгубиле живот од ове врсте рака, за коју са сигурношћу знамо да припада групи најпревентабилнијих.

Нарочито забрињава чињеница да се Србија и даље налази у групи европских земаља са највишим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце. Када је реч о оболевању од рака грлића материце, Србија се налази на петом месту у Европи, после Латвије, Босне и Херцеговине, Естоније и Молдавије. Такође, наша земља се  и по умирању од ове врсте рака код жена, налази на петом месту у Европи, после Румуније, Молдавије, Бугарске и Литваније.

Када говоримо о оболевању, највише стандардизоване стопе инциденције од рака грлића материце у 2015. години, у односу на просечну стопу инциденци је од ове малигне локализације у Србији, регистроване су у Зајечарском, Борском, Средњебанатском и Западнобачком округу, а најниже у Златиборском, Расинском, Рашком и Севернобанатском округу.

На основу података Регистра за рак ЗЈЗ Панчево, рак грлића материце у Јужнобанатском округу се налази на четвртом месту у укупном оболевању и умирању од свих малигних тумора у женској популацији. Сваке године у нашем округу у просеку 39 жена оболи и 20 умре од ове болести.

Највише оболелих од рака грлића материце у Јужнобанатском округу је у узрасту 40-59 година, док се болест региструје већ од 30-34 године живота. Највише умрлих је у узрасту 60-70 година, али постоје смртхни исходи и у 35-39 године живота.

Најефикаснија мера примарне превенције је имунизација против хуманог папилома вируса. Ова интервенција је исплатива, поготову у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити.

Добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце, откривајући малигну дегенерацију у преинвазивној фази.

Истраживање здравља становништва Србије 2013. показало је да је превентивни преглед за рано откривање карцинома грлића материце (Папаниколау тест) урадило 57,1% жена животног доба од 25 до 69 година (циљна популација за рано откривање рака грлића материце). Најчешће прегледе Папаниколау тестирањем обавиле су млађе жене, старости од 25 до 34 године (70%), а потом жене старости од 35 до 44 године живота (67%).  Примећено је да са повећањем година живота жене ређе обављају ПАП-а прегледе, тако да жене у животној доби од 65 до 69 година обаве ову врсту прегледа у око 30% случајева (свака трећа жена).

Европска асоцијација за рак грлића материце (ЕCCA) је дала препоруке за обележавање Недеље превенције. Препоручене активности се односе на:

  • дистрибуцију едукативно-промотивног материјала на јавним местима, као и пружање савета и информација о значају коришћења доступних превентивних програма,
  • организовање едукативних семинара за становништво у локалној заједници, у школама, факултетима, радним организацијама,
  • организовање трибина за родитеље о значају ХПВ имунизације као мере превенције,
  • јавне манифестације, наступи на медијима,
  • дискусије на друштвеним мрежама на тему превенције грлића материце.

У недељи која је пред нама потребно је интензивирати активности на промоцији значаја очувања репродуктивног здравља и могућности коришћења доступних мера превенције рака грлића материце. Због тога из Завода позивају жене да обаве превентивни преглед код изабраног гинеколога.

 

 

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress