Светски дан борбе против дијабетеса, 14. новембар

Женама обезбедити приступачну и једнаку доступност здравственој заштити

Током 2016. године, Заводу за јавно здравље Панчево, са територије Јужнобанатског округа, пријављено је 970 новооболелих од дијабетеса мелитуса. Посматрајући последњих пет до десет година, инциденције показују да у Јужнобанатском округу од дијабетеса мелитуса, тип 2 чешће оболевају жене него мушкарци. Тако од укупног броја пријављених новооболелих од дијабетеса, прошле године 54,9 одсто су биле особе женског пола. У нашем округу највећи број новооболелих од дијабетеса тип 2 региструје се у узрасту од 50 до 64 године, док се први новооболели региструју већ у узрасту од 30 година.

Према процени Института за јавно здравље Србије, у Републици Србији без Косова и Метохије од дијабетеса болује приближно 750.000 особа или 13,2 одсто одраслог становништва, од чега је од 52 до 53 одсто оболелих женског пола. Према проценама домаћих експерата и на основу резултата међународних студија, 39 одсто особа са типом 2 дијабетеса нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

Скретање пажње на проблем дијабетеса у свету порука је и овогодишње кампање поводом Светског дана борбе против дијабетеса, који се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан Frederick Banting-а, који је са Charles Best-ом допринео открићу инсулина 1922. године. Лого Светског дана дијабетеса је плави круг који симболизује јединство глобалне дијабетес заједнице у борби против пандемије дијабетеса.

Ове године Светски дан борбе против дијабетеса обележава се под слоганом „Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност”. Кампања је намењена свим женама у ризику да оболе или оболелим од дијабетеса. Промовисаће значај приступачне и једнаке доступности неопходним лековима, медицинској технологији, едукацији самоконтоле дијабетеса и информацијама потребним за постизање оптималног исхода лечења и унапређење превенције типа 2 дијабетеса.

КЉУЧНЕ ПОРУКЕ КАМПАЊЕ

 1. Женама оболелим од дијабетеса треба омогућити приступачну и једнаку доступност здравственој заштити и едукацији ради бољег управљања дијабетесом и унапређења исхода лечења.

Чињенице:

 • Тренутно преко 199 милиона жена живи са дијабетесом. Процењује се да ће до краја 2040. године број оболелих жена порасти на 313 милиона.
 • Две од пет жена са дијабетесом је у репродуктивном добу, односно преко 60 милиона жена у свету.
 • Дијабетес је девети водећи узрок умирања жена у свету, одговоран за 2,1 милиона смртних случајева годишње.
 • Жене оболеле од типа 2 дијабетеса имају приближно 10 пута већу вероватноћу да оболе од коронарне болести срца у односу жене које немају дијабетес.
 • Жене оболеле од типа 1 дијабетеса имају већи ризик за рани спонтани побачај или рађање детета са урођеним аномалијама.

Шта је потребно урадити?

 • Здравствени системи морају посветити адекватну пажњу специфичним потребама и приоритетима жена.
 • Женама оболелим од дијабетеса треба обезбедити доступност неопходних лекова и медицинске технологије, едукације за самоконтолу дијабетеса и информација потребних за постизање оптималног исхода лечења.
 • Женама оболелим од дијабетеса треба обезбедити доступност саветовалишта за планирање породице како би се смањио ризик током трудноће.
 • У циљу унапређења здравља, женама и девојкама треба обезбедити већу приступачност физичке активности.
 1. Трудницама је потребна боља доступност раном откривању дијабетеса, здравственој заштити и здравственом васпитању, како би се остварили позитивни здравствени исходи за мајку и дете.

Чињенице:

 • Свако 7. новорођенче је изложено гестацијском дијабетесу.
 • Према процени Међународне дијабетес федерације (International Diabetes Federation – IDF), 2015. године је 20,9 милиона или 16,2 одсто породиља имало неку врсту хипергликемије у трудноћи. Приближно половина жена са гестацијским дијабетесом ће у року од пет до десет година након порођаја добити тип 2 дијабетеса.
 • Половина свих случајева хипергликемија у трудноћи јавља се код жена млађих од 30 година.
 • Огромна већина случајева хипергликемија у трудноћи се налази у земљама са ниским и средњим приходом, где је доступност здравствене заштите жена углавном ограничена.

Шта је потребно урадити?

 • Стратегије за превенцију типа 2 дијабетеса треба да се фокусирају на здравље мајки, исхрану и друге здраве стилове живота пре и током трудноће, као и на исхрану одојчета и малог детета.
 • Антенатална заштита током трудноће се мора оптимизовати за промоцију здравља код младих жена, као и за рано откривање дијабетеса и гестацијског дијабетеса.
 • Да би се обезбедило рано откривање дијабетеса, боља здравствена заштита жена и смањила матернална смртност, неопходно је на примарном нивоу здравствене заштите интегрисати скрининг дијабетеса и гестацијског дијабетеса у превентивне здравствене услуге жена.
 • Здравствени радници треба да буду едуковани за откривање, лечење, менаџмент и праћење дијабетеса током трудноће.
 1. Жене и девојке су кључни актери усвајања здравог начина живота и унапређења здравља за добробит будућих генерација.

Чињенице:

 • До 70 одсто случајева типа 2 дијабетеса се може превенирати усвајањем здравог начина живота.
 • Међу одраслим особама 70 одсто превремених смрти је углавном последица навика стечених током адолесценције.
 • Мајке имају велики утицај на дугорочно здравствено стање своје деце.
 • Истраживање је показало да када мајке имају већу могућност располагања кућним буџетом, оне више издвајају за храну, здравље и образовање деце.
 • Жене су стуб породичних навика у исхрани и стилу живота, због чега имају велики потенцијал за преношење превенције изван породичног окружења.

Шта је потребно урадити?

 • Женама и девојкама треба омогућити лаку и једнаку доступност знању и ресурсима у циљу унапређења њиховог здравља, здравља њихових породица и превенције типа 2 дијабетеса. Промоција физичке активности код адолесценткиња, мора бити приоритет у превенцији дијабетеса, посебно у земљама у развоју.

 

 

 

 

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: