Без опасности од морбила у Панчеву и јужном Банату

Завод за јавно здравље Панчево: нема новооболелих од малих богиња

У Јужнобанатском округу забележен је један случај заразе у новембру прошле године

Прошле недеље и у Новом Саду пријављена је епидемија морбила, а од октобра прошле године у Србији су забележена 747 случаја заразе малих богиња, са два смртна исхода. Већина оболелих особа (91 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса.

У Јужнобанатском округу забележен је један случај заразе морбилима, у новембру прошле године. Реч је био о пацијенткињи старој 38 година, која није вакцинисана, а  била је у контакту са другим потврђеним случајем морбила, на радном месту у Београду.

Како смо сазнали у Заводу за јавно здравље Панчево нема новопотврђених случајева обољевања, као ни сумњи на заразу, али се и даље спроводе мере пооштреног епидемиолошког надзора над морбилима.

Епидемиолози наводе да је вакцинација једина поуздана и ефикасна мера у спречавању болести, компликација болести, смрти од одређених заразних болести, а која је законски регулисана Програмом обавезних имунизација становништва против одређених заразних болести.

У нашој земљи је вакцина против морбила (моновакцина) уведена 1971. године,  ММ (двовалентна, морбили/мумпс) 1981. године, а комбинована ММР (морбили, мумпс, рубела)  1991. године, али је због прекида у снабдевању њена континуирана примена почела 1994. године.

Применом живе атенуиране вакцине остварује се заштитни ниво антитела у 95 одсто случајева код деце која су вакцинисана са навршених 12 месеци, па чак и 98 одсто код деце вакцинисане са 15 месеци и касније. Серолошке студије показују да се  код 99 одсто особа које су примиле две дозе вакцине у узрасту након навршених 12 месеци живота развио адекватан имунолошки одговор, наводе у Заводу за јавно здравље Панчево.

На територији Јужнобанатског округа у 2016. години обухват  вакцинације у другој години живота ММР вакцином је 94,87 одсто  a у седмој години 98,33 одсто што обезбеђује спречавање настанка обимних епидемија.

Морбили, мале богиње су акутно заразно вирусно (морбила вирус) обољење обично са изненадном појавом високе температуре, коњуктивитисом, цурењем из носа, кашљем и главобољом. Након 3-7 дана јавља се оспа макулопапуларна, прво на лицу а потом на трупу и екстремитетима која траје 4-7 дана. Резервоар болести је човек.

Преносе се ваздушно капљичним путем или у директном контакту са секретима из грла и носа инфицираног. Инкубација је од 7-18 дана обично 14 дана. Особа је заразна нешто пре појаве симптома и четири дана по избијању оспе. Сви који нису преболели или нису успешно вакцинисани су подложнији добијању заразе.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress