У осмој недељи надзора од 18. до 24. фебуара

Завод за јавно здравље: Интезитет активности грипа у опадању

У осмој недељи надзора над обољењима сличним грипу у 2019. години, од 18. до 24. фебруара, који спроводи Завод за јавно здравље, укупни интензитет активности вируса грипа у јужном Банату био је испод нивоа средњег интензитета, а двоструко је нижи у односу на прошлу недељу посматрања.

Према подацима у свим општинама је тренд опадања интезитета вируса ( у општини Вршац је двоструко нижи и изнад је средњег интензитета; Алибунар и Ковачица су средњег интензитета;  Панчево, Ковин  испод средњег интензитета док се у Пландишту, Опову и Бела Цркви не региструје).

Највећа стопа обољевања је у узрасној групи од 30 од 64 година (број пријава 29), затим у узрасту од 5 до 14 година (број пријав. 15), од 15 до 29 година (број пријављених 12)  и од 0 до 4 година (број пријава 11).

Укупан број пријављених особа са обољењима сличним грипу од почетка надзора (10. октобар 2018.) у Јужнобанатском округу је  5.121,  што је за 30 одсто више у односу на исти периоду посматрања у сезони  2017/18 године (3934).

Од почетка надзора  узорковањем од стране Завода за јавно здравље Панчево у лабораторији Института за јавно здравље Војводине PCR тестирањем потврђена је инфекција вирусом грипа типа A(H1N1) код три пацијента: једног из опште популација (Панчево), двоје из Опше болнице Панчево (1- Панчева, 1-Алибунара), а вирусом грипа типа А код једног пацијента из сентинелног надзора – Одељења за здравствену заштиту деце ДЗ Панчево. Узорковањем од стране Инфективног оделења ОБ Панчево на Торлаку PCR тестирањем потврђена је инфекција вирусом грипа типа AH1P/2009  код 16 болнички лечених пацијената (9-Панчево, 4- Ковачица , 2 –Ковин и 1- Алибунар).

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: