У Црвеном крсту Панчево уручена признања вишеструким давациома крви

За хуманост нема препрека

У Црвеном крсту Панчево, јуче, 6. новембра, уручена су признања даваоцима крви за 35, 50, 75 и 100 пута дату крв, као и нахуманијим срединама – НИС а.д. Петрол Рафинерији нафте Панчево, ЈКП „Грејање“ Панчево, Техничка школа „23.мај“ Панчево и компанија „Божић и синови“.

Појединцима и појединкама су уручене захвалнице за велики лични допринос у афирмисању давалаштва крви у граду Панчеву биће уручене: Радмили Вукелић, новинарки у пензији, Снежани Михајловић, наставници у Медицинској школи и Бори Мајкић, команданту Ватрогасно-спасилачког  батаљона Панчево.

Свечаност је била прилика да Град Панчево и градски Црвени крст, одају признање људима, захваљујући којима су спашене дестине живота. Само једна јединица крви може спасити и до три живота, јасно је колико су живота до сада спасли људи који су крва дали 35, 50, 75 или 100 пута.

Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево, каже да су управо ти људи доказ да хуманост постоји у свакоме од нас, само је треба подстаћи.

„У име свих породица чије су чланове спасили ови хумани људи, желимо да им захвалимо и да им одамо признање за дело које је веће од речи, за оно што чине за државу, за све грађане, за Панчевке и Панчевце.  То су људи који нађу начин, време, и пут да дођу до Црвеног крста када год их позовемо, када је некоме хитно потребна крв, што је доказ да за хуманост нема препрека“, истакла је секретарка.

Она је позвала све грађане и гранђанке, нарочито младе људе, да поколне крв, сваке среде, од 9 до 12 сати, у оквиру акцја Црвеног крста Панчево, у просторијама те оргнизације. У сарадњи са Мединском школом Панчево, Црвени крст обилази ученике завршних разреда средњих школа, како би им приближили давалаштво и мотивисали да постану добровољни даваоци крви.

У склопу реорганизације трансуфиологије, од 1. септембра 2018. године послове прикупљања, прераде и теситрања крви, уместо Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево, преузео је  Завод за трансфузију крви Војводине. Панчевачка Служба функционише као банка крви, која се бави чувањем продуката од крви, испитивањима, праћењем примене и компликације трансфузионалног лечења. Реорганизација је донела новине и за грађане и грађанке – уместо сваког дана у Служби за транфузију, како је некада било, крв се може дати средом,у просторијама Црвеног крста Панчево.

Искуства током гоидна дана рада у новим условма, за даваоцима поделила је др Радмила Раилић Ристовска, шефица одсека клиничке трансфузије у болничкој банци крви. Она је оценила да је дошло да пада прикупљених јеидница крви, што је било очекивано, али да је успешно обезбеђено скоро контирнуриано снабдевање крвљу.

„Било је неколико одложених операција, на дна-два, у мају и септембра, сви витално угрожено пацијенти су добили крв, а мање рестрикције смо правили где је могло док не пристигну нове количине из Покрајинског завода. Са колегама из Новог Сада имамо добру сарадњу, врло се добро разумемо и на наше апаелу они увек у кратком року одговарју и шаљу нам крв“, истакла је докторка.

Пристунима су се обратили и Миленко Чучковић, члан Градског већа за социјалну политику, који је уручио плакету „Широко срце“, за најбоље резултате остварене у добровољном давалаштву крви у протеклој 2018. години. Присутне је поздравио и др Милан Ковијанић, а свечаност су употпуниле и старије волонтерке Црвеног крста Панчева, које су отпевале неколико пригодних песама.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress