Почело цветање алергеног корова

Висока концентрација полена амброзије од следеће недеље

Цветање аброзије почело је прошле недеље, када је и мониторинг полена Завода за јавно здравље Панчево забележио присуство поленових зрна тог корова. Последња контрола извршена је 30. јула до 5. августа, а извештај је показао тендецнију раста полена амброзије и пелина следеће седмице. Протеклих недеља високу алергеност бележи и коприва, чија ће алергеност опадати у наредном периоду.

Другог и трећег августа забележена је средња алергеност амброзије, а и људи који су осетљиви на алергије већ могу да осете тегобе. Она изазива јаке алергијске реакције јер садржи шест јаких алергена.

Људима осетљивим на полен амброзије лекари Завода за јавно здравље Панчево препоручује да не бораве напољу у периоду када је концентрација полена висока, а то је о 5 ујутру до 10 сати пре подне, да користе терапију, и да избегавају боравак напољу по ветровитом времену.

Према мониторингу Завода за јавно здравље Панчево дужина полинације амброзије креће се до 100 дана у току године. У наредних месец дана очекује се висока алергеност полена амброзије.

Према речима Данила Бјелице, директора ЈКП „Зеленило“ кошење амброзије је почело пре месец дана. Он каже да у граду има тог корова, на запуштеним површинама. Напомиње да су највећи проблем ливаде, њиве и насипи изван града, који се не косе, и са којих амброзија и доспева у град.

 

 

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: