Епидемилошка ситауција у Панчеву ванредна

Велики број прегледа у ковид амбуланти

Не зна се број заражених, јер ниједна здравствена установа, нити Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева, не објављују те податке.

Институт за јавно здравље Војводине објавио је јуче да се епидемиолошка ситуација у вези са вирусом Ковид-19 оцењује као ванредна на територији 11 општина, међу којима је и Панчево. И поред тога, у граду Панчеву се не зна се број заражених, јер ниједна здравствена установа, нити Градски штаб за ванредне ситуације града Панчева, не објављују те податке.

На питања о броју прегледа у ковид амбуланти, и потреби отварања нових амбуланти за ковид пацијенте, нису одговорили из Дома здравља Панчево, као ни на то да ли има довољно тестова, с обзиром на то да смо сазнали од појединих суграђана да нису тестирани и поред тегоба. О броју тестова нису нам одговорили ни из Завода за јавно здравље Панчево.

Како смо незванично сазнали, дневно се у ковид амбуланти уради преко 90 прегледа, што лекари оцењују као велики број.

Из Опште болнице Панчево, јуче је саопштено да се у ковид делу болнице лечи 138 пацијената, те да је њих 57 из јужног Баната. Како смо сазнали, два пацијента су на респиратору.

Институт за јавно здравље Војводине објавио је јуче да је у Војводини 4.803 активних случајева, што представља пораст броја за хиљаду у последња два дана. Највећи број активних случајева је у Новом Саду, 2.628, што је, за 500 више у последња 48 часа.

Из Института апелују на све грађане и грађанке да наставе са неопходним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система.

Запослени у Институту моле грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручују им да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве;
Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
Препоручује се особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

 

Ивана Предић

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: