Саопштење Института за јавно здравље Војводине

У Војводини 10 оболелих од корона вируса

До 12. марта, на територији АП Војводине, регистровано је 10 случајева обољења COVID-2019, код пацијента на територије више округа, саопштили су из Института за јавно здравље Војводине. Досада је на територији АП Војводине су пријављена 52 случаја сумње на COVID-2019, и сви тестирани узорци су били негативни осим код 10 пацијента код којих је инфекција лабораторијски потврђена.

Један пацијнет је у тежем стању, и налази се као још две особе на Инфективној клиници Клиничког центра Војводне, док је један пацијент пуштен на кућно лечење.

У Републици Србији је до 8 сати, 13. марта 2020. године регистрован укупно 31 потврђен случај COVID 19. У националној референтној лабораторији Института Торлак тестиранo je  укупно 214 особa којe су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

Лекари саветују одлагање путовања у земље са интензивном трансмисијом вируса као и локалном трансмисијом болести а према извештајима који се ажурирају свакодневно на сајту Института за јавно здравље Србије и сајту WHO.
То се посебно односи на старије од 60 година, лица са хроничним болестима и ослабљеним имунитетом. Путнике који долазе из Кине или других жаришта епидемије, а имају симптоме повишене телесне температуре и симптоме сличне грипу молимо да се јаве на телефон број 064 8945235 које је отворило Министарство здравља.

На сајту Института за јавно здравље Војводине и свих Завода за јавно здравље објављени су бројеви телефона кол центра за питања грађана о корона вирусу.

Уколико сте се вратили из подручја погођених епидемијом,потребно је да током две недеље од повратка ограничите своје кретање и смањите контакте са другим лицима на минимум. Уколико добијете повишену телесну температуру и симптоме сличне грипу, јавите се телефоном на бројеве телефона назначене на сајту Института и Завода за јавно здравље на вашој територији где ћете добити даље инструкције. Немојте ићи ненајављено у здравствене установе!

На путу, али и у свакодневном животу, потребно је стриктно придржавати се свих мера превенције респираторних инфекција.

Мере превенције респираторних инфекција подразумевају избегавање контаката са особама које имају знаке и симптоме прехладе или обољења сличног грипу ( држати одстојање веће од 1 метра), избегавање масовних окупљања и боравка у затвореном простору где борави велики број особа ( забрана јавног окупљања до 100 људи је на снази), појачана и честа хигијена руку (прање руку водом и сапуном минимум 20 секунди а када то није могуће, коришћење алкохолних препарата за дезинфекцију руку.Уколико сами имате знаке респираторне инфекције, немојте боравити у затвореном простору где се налази велики број особа, приликом кашљања и кијања покријте нос и уста папирним марамицама, а након употребе марамицу одмах баците у корпу за отпатке а руке одмах оперите или дезинфикујте. Ношење маски се првенствено препоручује болесним особама у контакту са другим људима. Уколико сте болесни или сте у ризику од тежих облика болести а неизбежно је да будете на месту заједно са великим бројем људи (чекаонице, поште, аеродроми, железничке и аутобуске станице) саветује се ношење маски преко уста и носа, које се мењају чим постану навлажене.

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress