Нови подаци

У Панчеву више од 2.400 случајева заразе корона вирусом

У Јужном Банату забележено су нова 322 случаја заразе корона вирусом. Од тог броја у Панчеву је заражено 179 људи, Вршцу 21, Алибунару 9, Ковину 34, Ковачици 18, Белој Цркви 30, Пландишту 1, Опову 30.
Институт за јавно здравље Војводине и данас је оценио епидемиолошку ситуацију у АП Војводини као ванредну, са даљом тенденцијом погоршања.

Током претходног дана у Војводини је регистровано 1.784 нова случаја. У свим општинама и даље се региструју високи нивои оболевања. По броју нових случајева и даље предњаче Нови Сад, Панчево, Сремска Митровица и Кикинда, а потом Зрењанин Суботица и Сомбор.

Ситуација је критична посебно у Панчеву, Зрењанину и Сремској Митровици.

У овом тренутку број регистрованих активних случајева у АП Војводини је 24.935. Институт процењује да је тај број далеко већи.

Највећи број регистрованих активних случајева је у Новом Саду, 8.642, потом следи Панчево са више од 2.400, Зрењанин са више од 1500 и потом Кикинда и Суботица са више од 1000 регистрованих активних случајева.

Здравствени систем је у изузетно тешкој ситуацији, готово критичној ситуацији. Запослени у здравству улажу максималне напоре да одрже функционисање система.

У овом тренутку на територији свих општина и градова ситуација се оцењује као ванредна.

Институт апелује на све да се настави са неопходним стриктним спровођењем проглашених мера контроле преношења болести како би се умањиле последице тренда раста броја оболелих и омогућило функционисање здравственог система

Институт за јавно здравље Војводине моли грађане Војводине да се понашају одговорно и препоручује да се стриктно придржавају свих мера предострожности и упутстава надлежних епидемиолошких служби, као што су:

Поштовање физичке дистанце од најмање 2 метра;
Избегавање задржавања у затвореном простору у којем борави велик број људи, попут угоститељских објеката у касним сатима, различитих прослава, забава где се пева и гласно говори, где долази до блиског контакта јер се тиме омогућава пренос веће количине клица и појава теже клиничке слике;
Обавезно ношење заштитних маски у свим затвореним просторима, посебно где је већи број људи (јавни превоз, кафићи, ресторани, пијаце и сл.);
Обавезну примену маске за хроничне болеснике и старије од 65 година и на отвореном;
Препоручено ношење заштитних маски на отвореном за здраве
Редовно прање руку односно употреба дезинфекционих средстава на бази алкохола;
Препоручујемо особама које су биле у контакту са потврђеним случајевима да остану у самоизолацији 14 дана од последњег контакта.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: