Национални дан борбе против рака дојке, 20. март

У Панчеву од рака дојке годишње премине око 30 жена

Рано откривање ове болести може бити од кључног значаја за излечење

У Јужнобанатском округу годишње 172 жене оболе, а 80 умре од рака дојке. У Панчеву 80 до 90 жена оболи и око 30 изгуби битку са овом болешћу. Највише оболелих у овом округу регистровано је у узрасту од 60 до 69 година, док је најраније дијагностиковани рак дојке био у узрасту од 25 до 29 године, саопштава Завод за јавно здравље Панчево поводом обележавања Националног дана борбе против рака дојке, 20. марта. Обележавањем данашњег дана скреће се пажња на распрострањеност ове болести, на подизање свести о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и о палијативном збрињавању особа оболелих од ове болести.

Број оболелих жена према броју становника у Србији је сличан другим земљама у окружењу, међутим према броју умрлих жена наша земља се налази међу земљама са високом стопом морталитета, из разлога касног откривања карцинома дојке. Рак дојке се најчешће открије када је његова величина преко 2 цм, са већ постојећим ближим или удаљеним метастазама. Препоруке су да се рак дојке открије у раној фази када су промене неопипљиве, или када је величина тумора мања од 1 центиметра.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије, у 2014 години, укупан број новооткривених случајева рака дојке код жена у Србији био је 3690, док је стандардизована стопа инциденције износила 53,3 на 100.000. Укупан број смртних случајева од рака дојке код жена износио је 1648, док је стандардизована стопа морталитета била 19,7 на 100.000. Највећи број оболелих жена и у нашој земљи јесте старости од 50 до 65 година живота, али се тренд пораста броја оболелих спушта према малађем годишту.

Лекари поручују да је, имајући у виду високу вероватноћу преживљавања и бољи квалитет живота жена код рано откривеног карцинома дојке, важно радити самопреглед дојке једно месечно, код жена млађих од 50 година спроводи се превентивни клинички преглед код изабраног гинеколога једном годишње, после клиничког прегледа примењује се ултразвук, а у индикованим случајевима и мамографија.

Код жена старијих од 50 година, најзначајнији начин раног откривања рака дојке је спровођење организованог скрининг програма. Метод организованог скрининга је скрининг мамографија код жена старости од 50 до 69 година.

На територији Јужнобанатског округа организовани скрининг програм раног откривања рака дојке спроводи се само у Панчеву. Од 2014. до 2016.год урађено је више од 4000 мамографија,  откривено је 17 карцинома, 40 бенигних промена и више од 100 сумњивих налаза код којих је у току додатна дијагностика. Организовани скрининг рака дојке у 2017. години у Србији, спроводи се на територији 35 домова здравља, као и радом мобилних мамографа на терену.

Национални дан борбе против рака дојке је још један повод за позив женама узраста од 50 до 69 година, да се одазову позиву на скрининг мамографију у оквиру организованог или опортуног скрининга рака дојке.

 

Dunja Stojković

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: