Нови систем прикупљања течности која живот значи и нове муке

У панчевачкој болници пад прикупљених јединица крви за 45 одсто

У складу за новим Законом о трансфузијској медицини, који ступа на снагу 1. јануара 2019. године, од 1. септембра ове године, у Панчеву послове прикупљања, прераде и теситрања крви, уместо Службе за трансфузију крви Опште болнице Панчево, преузео је  Завод за трансфузију крви Војводине. Панчевачка Служба функционише као банка крви, која се бави чувањем продуката од крви, испитивањима, праћењем примене и компликације трансфузионалног лечења.

Реорганизација је донела новине и за грађане и грађанке. Од 3. септембра, они крв уместо сваког дана у Служби за транфузију, како је некада било, сада то могу да учине сваке среде, од 9 до 12 сати, у просторијама Црвеног крста Панчево.

Акције добровољног давања крви организује Покрајински завод за трансфузију, и до сада их је одржано 13, а спроводе се три месеца. О досадашњим резултатима и ефектима новог начина прикупљања крви, разговарали смо представницом Црвеног крста, Службе трансфузије Опште болнице Панчево и представником Покрајинског завода за транфузију крви, а посетили смо и последњу акцију добровољног давања крви у новембру.

Тамо смо затекли и Југослава Јовановића, вишеструког даваоца, који је крв поклонио 45 пута до сад.

„Радим у болници и сматрам да и због тога што радим један хуман посао, треба да будем и давалац. По мом мишљењу је здраво дати крв, бар се ја лепше осећам, прија ми и чини ми се да ми се цео организам покрене“, каже наш саговорник.

Према подацима Црвеног крста Панчево, просечно по акцији крв да 40-ак људи, и то су углавном вишеструки даваоци. Месечно се у зависности од броја организованих акција у предузећима, школама, сакупи од 170 до 390 јединици крви, колико је прикупљено током новембра.

Милица Тодоровић, секретарка те хуманитарне организације, каже да се прикупи мањи број јединица крви него раније, али да црвене течности не мањка. Она наводи да пацијенти не треба да буду у страху, да крви неће бити у случају операција, те да је има довољно за све.

„Овим путем желим да захвалим грађанима и грађанкама, што се одазивају на наше акције, као и медијима, који обавештавају јавност о нашим акцијама. Знамо да све што новцем не може да се купи има неограничену вредност, а то јесте крв, која нема замену и зато је потребно да свако од нас поклони течност која живот значи“, истиче Милица Тодоровић.

Она је позвала све пацијенте који добију захтев или молбу од установе у којој се лече, за обезбеђивање крви код операција, да се обрате Цревном крсту, који ће им помоћи у томе.

Подаци Службе за трансфузију крви показују да је у септембру и октобру, сакупљено укупно 535 јединица крви, што је за 45 одсто мање него што је то био случај у предходних пет година у тој Служби током септембра и октобра.

И поред тога оперативни програми од 1. септембра, су се редовно одвијали. Ипак, према речима др Радмиле Раилић Ристовске, шефице одсека клиничке трансфузије у Служби за трансфузију Опште болнице Панчево, у условима када располажу мањим резервама крви, то значи 24-часовно активно присуство и један велики рад.

„Примењивали смо нешто строже критеријуме код примене сваке јединице крви, поштујући медицинске критеријуме као и пратећи опште стање пацијента. Непрекидно смо у телефонском контакту са ординирајућим лекарима. Одлагана су у извесном броју нека интернистичка и онколошка требовања крви, како би се  сачекао опоравак пацијента, те уколико није дошло до опоравка применом друге терапије, крв је свакако примењивана. У најкритичнијим данима, дозвољено нам је да крв и компоненте крви потражимо из Института у Београду, јер су нам због хитности били ближи“, закључује докторка.

Она је позвала даваоце крви, да наставе са даривањем крви, сваке среде, од 9 до 12 сати у Црвеном крсту Панчево.

„Ми не можемо без Вас!  И од Вас зависи да ли ће крви бити довољно“, апелује др Раилић Ристовска.

Она оцењује да је за нашу средину, прелазак на нови начин рада у области ДДК, био је очигледно велика промена.

„Ако бих рекла да је мање важно то што су навикли, на особље и простор, на начин…онда не бих рекла истину. И ако бих рекла да нису у могућности да дођу баш средом у одређено време, онда бисмо сигурно исправно разумели све наведене разлоге, из којих проистичу очекивања, да ће се у будућности порадити на свему реченом, како би се сакупило више крви, јер је очигледно потребно више“, истиче докторка.

Ипак, како каже сигурна је да ће се у времену које је пред нама, сваки појединац, удружење, фирма, локална заједница у још већој мери укључити у овај општи друштвени задатак, који се тиче безбедности грађана, те да ћемо сви заједно обезбедити довољно крви.

Нов начин прикупљања крви за Покрајински завод за трансфузију крви су праве „порођајне муке“, како је објаснио магистар др Гулан Здравко, специјалиста трансфузиологије.

Од 1. јануара ова установа преузала је прикупљање крви из свих општина у Војводини, осим Суботице, која ће се прикључити Заводу од 1. јануара 2019. године.

Према докторовим речима, највише је проблема са мањком запослених и старом опремом.

„Суочавамо се дуплим обимом посла, са истим бројем људи. Писали смо Министарству и надамо се позитивном одоговору. Имамо три до четири екипе на терену свакодневно, који обиђу три до четири терена дневно. Такође, апарати су стари и треба их зановити, али и то нам је обећано“, објашњава др Здравко.

Додаје да су прва и друга година спровођења поменутих нових процедура тешке, како је показало искуство земаља у окружењу, те да се пад броја прикупљене крви очекивао.

„Има сигурно момената када не можемо оптимално крви да пошаљемо, јер је једноставно нема довољно. Сналазимо се тако што скидамо са ретзеревација, и некако уз напор свих колега превазилазимо проблеме. Надам се да ће следеће године бити мање проблема и да ће се давалаштво вратити у своје оквире“, закључује наш саговорник.

Ипак, каже да су бенефити оваквог начина прикупљања крви вишеструки: крв се прикупља и обрађује на највишем стручном, техничком  и професионалном нивоу, на три места у Србији.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: