Борба са корона вирусом у Панчеву

У панчевачкој болници 102 пацијента, 26 на кисеонику

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Панчево, дневно се тестира од 30 до 40 људи, и једна трећина њих је позитивна на корона вирус

У Општој болници Панчево тренутно се лече 102 пацијента, од тога дведесет двоје је из јужног Баната, а остали пацијенти долазе из градова широм Србије, рекао је за РТС др Слободан Овука, директор Опште болнице.

Реч је о пацијентима са лакшом и средње тешком клиничком сликом,  али има и 26 пацијента која су на кисеонику. Уколико здравствено стање пацијента захтева механичку вентилацију, он се превози у установе терцијарне заштите у Београду. Тако су јутрос обављена два транспорта до КБЦ Звездара.

У панчевачкој боници тренутно ради шест инфектолога, на којима како каже директор, почива систем борбе против Ковид -19.

„Да њих нема тешко бисмо могли да се изборимо са Ковидом. Они су окосница целог система. Сви су здрави, искористили су у међувремену годишње одморе и сад су на окупу“, рекао је др Овука за РТС.

Због великог броја ковид пацијената, београдске здравствене установе терцијарне заштите упућују пацијенте са другим тегобама у панчевачку болницу. Тренутно је таквих чак 405 пацијената, а неки су већ и оперисани.

„Ово је признање Општој болници Панчево да из КБЦ Земун, Звездара и других терцијарних установа упућују пацијенте код нас. Успели смо да задржимо централну зграду као зелену зону, и у њој можемо неометано да радимо све врсте операција и хитних интервенција“, наводи директор.

Када је о реч о пацијнтима на дијализи, он је рекао да су тренутно они збрињавају у зеленој зони, и да у случају проширивања капацитета за ковид пацијенте, неће бити принуђени да путују у друге установе, као што је то био случај прошлог пута, већ ће у договору са Министарством здравља, болнички ресторан бити преуређен у  просторије за дијализу.

Према последњим подацима Завода за јавно здравље Панчево, дневно се тестира од 30 до 40 људи, и једна трећина њих је позитивна на корона вирус. У питању су углавном млађи људи, са блажом клиничком сликом, који се лече код куће.

РТС, Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: