У јужном Банату све мање оболелих од туберкулозе

Светски дан борбе против туберкулозе – 24. март ове године се обележава под слоганом „Заједно против туберкулозе“

Светски дан борбе против туберкулозе – 24. март ове године се обележава под слоганом „Заједно против туберкулозе“, у циљу скретања пажње ка заједничким напорима да се „нико не запостави” осврћући се на проблем стигматизације, дискриминације и маргинализације, као и на превазилажење препрека у доступности квалитетне дијагностике и лечења.

У Јужнобанатском округу од 2012. до 2016. бележи се тренд пада учесталости оболевања и умирања од туберкулозе, саопштава Завод за јавно здравље Панчево. Током 2016. године пријављено је укупно 29 оболелих што је незнатно више у односу на 2015. годину када је пријављено 26 оболелих. Током 2016. године једна особа је умрла од туберкулозе док 2015. и  2014. године није било умрлих са овом дијагнозом за разлику од 2013. када су умрле 4 особе.

Република Србија бележи континуиран тренд смањења стопе пријављивања туберкулозе, са 37/100.000 у 2003. години на 13/100.000 становника у 2015. години, што Републику Србију сврстава међу земље са ниским оптерећењем туберкулозом у региону Европе. Међутим, неколико година уназад успешност лечења оболелих опада.

Туберкулоза је болест узрокована бактеријом (Micobacterium tuberculosis) које најчешће утичу на плућа. Туберкулоза је излечива. Преноси се са особе на особу кроз ваздух када људи са плућним обликом туберкулозе кашљу, кијају или путем пљувачке избаце ТБ клице у ваздух.

Око једне трећине светске популације има латентну ТБ, што значи да су заражени ТБ бактеријом, али нису (још) оболеле од болести и не могу пренети болест. Људи инфицирани ТБ бактеријом имају 10% животни ризик од обољевања од туберкулозе. Међутим, особе са лошим имуним системом – људи који живе са ХИВ-ом, неухрањени, дијабетичари или људи који користе дуван, изложени су много већем ризику да се разболе. Болест напредује најчешће међу људима који живе у сиромаштву и у маргинализованим заједницама и групама као што су: мигранти, избеглице, особе који раде и живе у срединама које садрже факторе ризика, старе особе, жене и деца и сл..

Светски дан борбе против туберкулозе обележава се широм света бројним манифестацијама. Ове године је тим поводом уприличен целодневни концерт који ће трајати до поноћи 24. марта. Састоји се од 48 концерата различитих музичких жанрова, од експерименталне до савремене музике, од класичне до џез и етно музике, у трајању од по 30 минута. Учествоваће музичари из 46 земаља света. Концерту се може бесплатно приступити из целог света путем интернета преко линка http://www.stazioneditopolo.it/24h-2017/index.html.

 

 

 

 

 

Dunja Stojković

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: