Европска недеља превенције рака грлића материце

У јужном Банату сваке године у просеку 40 до 50 жена оболи и 15 до 20 умре од ове болести

Редовном контролом карционом грлића материце се може спречити

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 17. до 23. јануара 2022. године у циљу подизања свести жена о раку грлића материце и начинима превенције.

Прва Европска недеља обележена је 2007. године, када је Савет Европе донео препоруке о започињању кампање и обележевању Европске недеље превенције рака грлића материце. Препознајући значај ове кампање, Србија већ шеснаести пут активно учествује у њеном обележавању. Овом недељом преносимо поруку о значају мера превенције у циљу спречавања оболевања и умирања од рака грлића материце.

Основна порука свим женама је да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити. „БОЉЕ СПРЕЧИТИ НЕГО ЛЕЧИТИ – РЕДОВНОМ KОНТРОЛОМ ПОБЕДИЋЕМО KАРЦИНОМ ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ” је слоган 16. Европске недеље превенције рака грлића материце који покреће жене да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје дан када ће посетити свог лекара и обавати превентивни преглед.

Према подацима Регистра за рак Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, током 2019. године регистровано је 1.044 новооболелих жена, а 438 жена је умрло од ове малигне локализације.

На основу најновијих процена за 2020. годину, Европског информационог система, жене у Србији се са стопом оболевања од 23,3 на 100.000, налази на петом месту у Европи после Црне Горе, Румуније, Естоније и Литваније. Стопе умирања од рака грлића материце су високе. Морталитет од рака грлића материце је 8,8 на 100.000 жена.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, рак грлића материце се у Јужнобанатском округу налази на четвртом месту у оболевању и петом месту у умирању од свих малигних тумора у женској популацији. Сваке године у нашем округу у просеку 40-50 жена оболи и 15-20 умре од ове болести.

Током 2019. године пријављено је нешто више оболелих (56) и умрлих (22) него што је петогодишњи просек. У 2020.години регистровано је 40 оболелих и 20 умрлих од рака грлића материце, од тог броја у Панчеву је умрло 9 односно 11 жена од карцинома материце.

На основу података Регистра за рак Завода за јавно здравље Панчево, највише оболелих од рака грлића материце у Јужнобанатском округу је у узрасту 55-65. године, док се болест региструје већ у узрасту од 30-34. године живота. Највише умрлих је у узрасту 65-69 година, док се смртни исходи региструју већ у узрасту 35-39. године живота.

Светска здравствена организација као приоритет препоручује примену интервенција за превенцију и контролу рака грлића материце како би се постигла елиминација ове болести. То подразумева свеобухватни приступ овој болести: скрининг односно рано откривање и лечење свих форми лезија, вакцинацију против хуманог папилома вируса (ХПВ), као и палијативно збрињавање жена које болују од ове болести у смислу активне и свеобухватне бриге која подразумева контролу симптома, психолошку, социјалну и духовну подршку.

Редакција

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress
%d bloggers like this: