Данас је Светски дан борбе против сиде

У јужном Банату ове године 12 ХИВ позитивних особа, и један пацијент оболео од сиде

Светски дан борбе против сиде, обележава се данас, 1. децембра, под слоганом „Тестирај се на ХИВ, јер је важно да знаш“. Кампања треба да буде подстрек на истискивању стигматизације и дискриминације у корист толеранције, да би борба против ове болести била ефикаснија и лакша, поручују стручњаци.

Светски дан борбе против сиде биће обележен и у нашем граду. КОМПАС под слоганом „КондоМатирај – Бирај прави потез!“ организује неколико активности: град је као и сваке године окићен црвеним тракама, уличну манифестација испред Музичке школе „Јован Бандур“, трибину у Градској библиотеци, где ће се говорити о социјалном аспекту ове болести, лековима, антидискриминацији, као и начинима решавања управо ових проблема и концерт „Исказа“ у Београду.

Према подацима Завода за јавно здравље Панчево у Јужнобанатском округу од 1986. године до данас 105 особа је сазнало да живи са ХИВ-ом, оболеле су  44 особе, а умрле од АИДС-а 24 особе.

Највећи број особа које живе са ХИВ-ом у Јужнобанатском округу је са територије општине Панчево  (55,23 одсто), затим следи Вршац са 11,43 одсто, Ковин 9,5 одсто, Ковачица 6,66 одсто, Бела Црква 5,71 одсто,  и Опово 4,76 одсто , Пландиште и Алибунар 0,95 одсто.

У 2017. год. пријављене су 4 ХИВ позитивне и једна особа оболела од АИДС-а које су дијагностиковане током 2016. године и још 8 ХИВ позитивних особа код којих је дијагноза постављена у 2017. години.

Кроз ДПСТ саветовалиште (добровољно-поверљиво-саветовање-тестирање) у Заводу за јавно здравље Панчево до 22. новембра 2017. године тестиране су 74 особе.

У Републици Србији према подацима Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ од 1985. до краја јуна 2017. године је регистровано 3555 особа инфицираних ХИВ-ом, од којих је 1867 особа оболело од АИДС-а, док је 1211 ХИВ позитивних особа умрло (1100 од АИДС-а), тако да су крајем јуна 2017. године 2344  особе живеле са ХИВ-ом у Србији.

Доминантан пут преношења ХИВ инфекције је сексуални пут (71.43 одсто ), 86.66 одсто инфицираних је мушког пола, а највећи број инфицираних је у узрасту од 30 до 34 година (19.05одсто), затим узраст од 35 до 39 (17,14одсто) на трећем месту је узрасна група од 25 до 29 (16,19 одсто). Највећи број регистрованих ХИВ+ или оболелих особа је међу МСМ популацијом са 45,71 одсто, а затим следе са 25,71 одсто особе које наводе ризичан хетеросексуални однос и на трећем месту интравенски наркомани са 10,48 одсто.

Светски дан борбе против АИДС-а и кампања се сваке године обележавају са циљем да се  скрене пажња јавности на значај превенције и  раног откривања инфекције узроковане ХИВ-ом. Напредак у развоју терапије током претходних 30 година преобратио је дијагнозу ХИВ инфекције од осуде на смрт у хронично медицинско стање. Већина особа инфицираних ХИВ-ом сада може да има дуг и квалитетан живот уколико им се ХИВ инфекција рано дијагностикује и користе редовно прописану антиретровирусну терапију.

ХИВ је и даље велики проблем за јавно здравље. Неприхватљива је чињеница да у Европи од процењених 1,2 милиона особа инфицираних ХИВ-ом најмање 25 одсто особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом, а да се чак половина оних који су инфицирани ХИВ-ом дијагностикује у тренутку када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.

Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код више од половине особа које знају свој ХИВ статус, ХИВ инфекција се дијагностикује касно, тј. када је имунолошки систем већ значајно нарушен, чак и када немају знаке и симптоме болести и када је ризик од оболевања и умирања од АИДС-а (синдрома стеченог имунолошког дефицита) значајно већи.

Редакција

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: