Интересовање за рад у иностранству све веће

Тренд одласка медицинских радника у Немачку актуелан и у Панчеву

Последњих година расте број здравствених радника који одлазе у иностранство на рад, углавном из егзистенцијалних разлога. Најпожељније дестинације су пре свега Немачка, а затим скандинавске земље.

Према писању Војвођанског истраживачког-аналитичког центра (VOICE) прецизна статистика не постоји, али када се укрсте бројеви које имају синдикати и коморе лекара и медицинских сестара, испада да скоро 2.000 њих сваке године оде из Србије. Поставља се логично питање, ко ће наредних година лечити наше грађане, уколико се овај тренд настави.

Број здравствених радника у установама смањује се из године у године и због природног одлива запослених. Када запослени у здравственом сектору оду у пензију, њихово место најчешће се „гаси“, што за последицу има лекаре и медицинске раднике који су проптерећени и пацијенте који су незадовољни квалитетом услуге.

Таква ситуација је и у панчевачким здравственим установама. У Дому здравља Панечво запослено је 250 техничара и медицинских сестара, а од 2012. године углавном у пензију отишло је 46 медицинских сестара. Према речима Јелене Куручев Митић, главне сестре Дома здравља, од тада није примљена ниједна.

Међутим, када је у питању рад у иностранству, ситуација је другачија у односу на тренд у земљи.

„Свега три особе су на неплаћеном одсуству, на који имају право две године. У нашем колективу нема много младих, углавном су то старији људи, који се тешко одлучују да у тим годинама мењају посао и место становања. Међутим, међу приправницима интересовање за рад у иностранству је огромно, и у току прошле године издали смо преко 40 потврда да су завршили приправнички стаж, које им требају како би конкурисали пре свега за Немачку“, објашњава главна сестра Дома здравља.

Међу медицинским радницима запосленим у Општој болници Панчево интересовање за рад у иностранству из годину у годину расте. Како смо сазнали од Драгане Крстевски, главне сестре у тој здравственој установи тренутно је на неплаћеном одсуству 24 медицинска радника, а најчешће одлазе у Немачку, затим Норвешку, а појединачни случајеви и у Америку. Од почетка године отишло је седморо радника, док је током целе прошле године болницу напустило једанаест сестара и техничара.

У Општој болници Панчево ради 643 медициских сестара и техничара, што је према речима наше саговорнице недовољно. Посао медицинских сестара у болници је напоран, и мало плаћен – њихова зарада креће се од 35.000 до 40.000 динара, са сменским радом. Медицински кадар у Дому здравља је још мање плаћен, тако да се њихове плате крећу око 30.000 динара.

Како кажу саговорници VOICE плате медицинских сестара у Немачкој крећу се од 1.400 до 2.000 евра.

Министарства здравља најавило је да ће након конкурса који ће бити објављен до 15. маја, у здравственим установама у Републици Србији, бити запослено  2010. медицинских радника, од чега 631 лекар. Од најављених 2010. медицинских радника, како пише VOICE, свега 270 предвиђено је за установе у АП Војводини, а на највише запослених може да рачуна Клинички центар Војводине-чак 229.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress