У ишчекивању заврштека зграде

Током извођења радова у болници Завод за јавно здравље на две адресе

Грађани ће санитарне прегледе обављати у Железничкој амбуланти, а микробиолошке анализе у Очној болници

Зграда Завода за јавно здравље Панчево која се налази у дворишту Опште болнице Панчево гради се од 2008. године. Споља изгледа као да је на само корак од завршетка, међутим да би се објекат ставио у функцију према процени потребно је још 220 милиона динара.

Запослени у Заводу за јавно здравље смештени су на првом спрату Интернистичког блока Опште болнице Панчево и ту су се 1974. године уселили привремено. Већ за месец, два они ће се коначно иселити из тог неадекватног простора, али поново привремено. С обзиром да њихова нова зграда још није завршена, а  новац за реконтрукцију Интернистичког блока обезбеђен је из покрајинског буџета, Завод  ће бити пребачен на две локације.

Како смо сазнали од Љиљане Лазић, директорке Завода за јавно здравље Панчево у амбулантни простор Очног одељења Опште болнице биће пресељене лабораторије – Микробиолошка и Хемијска, као и Центар за хигијену. На другој адреси, у Железничкој амбуланти биће смештена Епидемиолошка служба и администрација. То значи да ће грађани тада обављати санитарне прегледе и користити услуге епидемиолога у Железничкој амбуланти, а микробиолошке анализе које се сада раде у Медицини раде биће могуће обавити у просторијама амбуланте Очне болнице.

Завод ће садашњих 1.100 квадрата колико сада користе, имати на располагању око 700 квадрата. На питање како ће се одвијати процес рада у измењеним околностима и неадекватном простору, директрока Завода одговара:

„Сви ћемо се помучити током наредног периода, али сматрамо да је то привремено решење како бисмо омогућили услове да се реконструише Интернистички блок који је заиста у катастрофалном стању.  Ми ћемо се трудити да се сви послови неопметано одвијају“.

Она додаје да ће објекти у које ће Заводи бити премештен морати да буду адаптирани, посебно простор Очне болнице где ће бити потребно да се испитају и појачају електроинсталације, да се разведе вода и канализаиција, као и други радови.

Приоритет садашњих Влада, Републичке и Покрајинске јесте реконструкција Интернистичког блока, која би требало ускоро да почне, насупрот ранијем периоду када је приоритет била зграда Завода за јавно здравље. Ипак, представници власти нису заборавили  ни ову здравствену установу. Наиме, према потписаном Меморандуму и уговорима са Општом болницом и локалном самоуправом, Покрајинска влада би ребалнсом буџета у јуну ове године требало да обезбеди део средстава за завршетак приземља и првог спрата објекта. Према Меморандуму уколико се зграда не завриши, запослени имају право да се врате у старе просторије јер имају право коришћења тог дела зграде.

„Имали смо обавезу да израдимо пројекат по фазама. У првој фази која би коштала око 90 милиона динара успели бисмо да завршимо приземље и спрат, где би се преселиле лабораторије јер је најбитније да обезбедимо услове за њихов рад. У згради је остало још да се ураде прикључак на водовод, канализаицију, струју, преградни зидови, обезбеђивање лифта, санитарни  чворов и друго. Ми ћемо бити захвални власти уколико се заврше радови у нашој згради и у болници јер је велика ствар у једној години решити проблеме који нису решавани 30, 40 година“, закључује Љиљана Лазић.

Недељко Ковачевић, директор Управе за капитална улагања АП Војводине посетио је 31. марта, Општу болницу Панчево и том приликом са др Слободаном Овуком, директором Опште болнице Панчево, потписао уговор о додели средстава за реконструкцију Интернистичког блока.

Он је тада изјавио да се нада да ће Покрајинска Влада ребалансом у јуну обезбедити средства за завршетак радова зграде Завода за јавно здравље Панчево.

 

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
()
x
PANpress