Подаци из Завода за јавно здравље Панчево

Тестова има довољно, дневно се тестира 30 до 50 пацијената на територији округа

Контакти се не тестирају, већ иду 14 дана у кућну изолацију. Ако им се појаве симптоми јављају се у Ковид амбуланту.

Тестирање на присуство вируса Ковид-19 обавља се у панчевачким здравственим установама. Како су нам појаснили у Заводу за јавно здравље Панчево, пацијенти који са симптомима долазе у Ковид амбуланту, тестирају се серолошким тестовима у амбуланти (тестови на антитела, анализа из крви). Пацијенти са тежом клиничком сликом који се упућују у Општу болницу тестирају се на RT_PCR тест за присуство вируса Ковид- 19, док оне особе које су биле IgM позитивне у Дому здравља, а немају теже симптоме тестирају се у Заводу за јавно здравље Панчево, односно узимају се брисеви за RT_PCR тест.

Особе које су прележале Ковид, ретестирају се з Заводу након 14 дана уз упут изабраног лекара на коме је назначен разлог тестирања. Особе које се смештају у колективне центре (старачки домови) такође се тестирају у Заводу за јавно здравље Панчево.

Директорка Завода др Љиљана Лазић, наводи да тестова има довољно, и да се дневно тестира између 30 и 50 пацијената на територији Јужнобанатског округа. Узимање брисева се ради, како каже, према напред наведеним индикацијама.

Битно је истаћи да се контакти не тестирају, већ иду 14 дана у кућну изолацију. Ако им се појаве симптоми јављају се у Ковид амбуланту.

У Заводу за јавно здравље Панчево је могуће обавити и комерцијално тестирање, и то само за потребе  путовања у иностранство, ако им та земља тражи RT_PCR тест. Уз доказ о путовању, потребно је приложити и  уплатницу на суму од 6.000динара која се уплаћује на буџетски рачун РФЗО.

Докторка напомиње да су сви остали грађани дужни да брину о свом здрављу и да се придржавају превентивних препорука у циљу смањења могућности за заражавање вирусом Ковид-19, а то су:

– Држање прописане социјалне дистанце, посебно у затвореном простору.

– Ношење заштитне маске, посебно у затвореном простору.

– Избегавање масовних скупова, посебно у затвореном простору (прославе, рођендани, ноћни клубови и тд).

– Поштовање свих мера дезинфекције.

За ваше здравље сте највише сами одговорни, а уколико су потребне додатне медицинске мере биће примењиване у складу са индикацијама и потребама грађана, поручују из Завода за јавно здравље Панчево.

Ивана Предић

Subscribe
Обавести ме о

0 Коментари
Inline Feedbacks
View all comments
0
Оставите ваш коментар о овој теми.x
PANpress
%d bloggers like this: